Dierenbescherming & SHA zetten de strijd voort
05 Feb 2013, 08:00
foto
Leontine Bansse van de Stichting Dierenbescherming en Cynthia Ashruf van de Stichting Henk Abrahams. (Foto: Raoul Lith)


“Tientallen tot zelfs honderden kittens en puppy's worden dagelijks weggegooid. De enige manier om dit probleem op te lossen is het steriliseren van dieren”, zegt dierenarts Leontine Bansse van de Stichting Dierenbescherming tijdens een gezamenlijke persconferentie met Cynthia Ashruf van de Stichting Henk Abrahams (SHA). Volgens haar is dit de meest effectieve manier om met de zwerfdierenproblematiek om te gaan.

Beide stichtingen hebben in dezelfde periode buitenlandse dierenartsen die naar Suriname komen om samen met lokale collega's de sterilisaties te verrichten. Het project van de SHA draait van 20 februari tot 2 maart op het terrein van het districtscommissariaat te Nieuw Amsterdam, Tamanredjo en Leidingen. De SHA werkt binnen dit project met de Animal Spay Neutral Organization en met drie Roemeense artsen. Alle mensen mogen hun dier brengen naar de locaties.

Probleem onderschat
De Stichting Dierenbescherming probeert jaarlijks in februari een sterilisatiecampagne te houden, hoewel er gedurende het hele jaar al wordt gesteriliseerd. Dit jaar heeft de Dierenbescherming als werkgebied Kwatta. Tijdens dit project worden honden en poezen gesteriliseerd en gecastreerd. Dit gebeurt van 25 februari tot 8 maart door zeven Nederlandse dierenartsen. De stichtingen willen elk tussen de 450 tot 500 sterilisaties en castraties verrichten in deze periode.

Ashruf én Bansse benadrukken dat de problematiek ernstiger is dan men denkt. Volgens Ashruf zijn de honden op straat vaak geen zwerfdieren, maar hebben een eigenaar. De wijfjes worden elke zes maanden loops en krijgen na twee maanden hun kleintjes. Voor veel van deze puppy's zijn er geen huizen en zo belanden ze op straat. Soms worden er zelfs honden met puppy's gedumpt. Sterilisatie en castratie is hier de enige oplossing voor. Ook bij poezen is dit een probleem.

Uitroeiing?
Tenminste 70% van de hondenpopulatie moet gesteriliseerd worden om het probleem enigszins op te lossen zegt Bansse. Zelfs als de twee stichtingen samenwerken, is het euvel nog niet verholpen. Volgens Ashruf wordt er heel veel voorlichting gegeven over de verzorging van huisdieren, maar het lijkt alsof er geen respons is. “Je hoort ook mensen zeggen 'waarmee zijn jullie bezig, jullie gaan de hondenpopulatie uitroeien'. Dat is een heel grote grap. Wanneer je op het veld bezig bent, ga je heel andere dingen zien", vertelt Ashruf.

Sterilisatie zorgt er op een veilige manier voor dat het dier nooit meer kleintjes kan krijgen. De hond blijft gezonder, waakt even goed, is even vrolijk en heeft minder voeding nodig om te zorgen voor nakomelingen. "Je krijgt minder kleintjes en minder voortplanting, waardoor de populatie niet groeit."

Informatie en registratie voor sterilisaties via de SHA kan vanaf 11 februari op het nummer 8519911 terwijl de Dierenbescherming te bereiken is op 8861031.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May