Herstructurering Centrale Markt ingeluid
02 Feb 2013, 10:00
foto
Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling drukt de aankomende voorzitter 'herstructurering Centrale Markt, Raymond Landburg de hand. (Foto: Raoul Lith)


Binnenkort zal een grondige herstructurering plaatsvinden van de Centrale Markt aan de Waterkant. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling heeft een onderhoud hierover gehad met de nog in te stellen commissie ‘herstructurering Centrale Markt’. De formele instelling van de commissie zal pas een feit zijn wanneer daarvoor de ambtelijke procedure is afgerond.

Samen met de Centrale Markt wordt ook de Vreedzaam Markt meegenomen in de herstructurering. De markt verkeert volgens de bewindsman in een erbarmelijke situatie die door de jaren heen gedoogd is. Er is voorlopig afgestapt van het oorspronkelijke plan de markt ergens anders onder te brengen; dat plan zal in een later stadium worden opgepakt.

Scheefgroei
Betterson besprak een scala van problemen om de herstructurering te rechtvaardigen. Zo is het aantal marktventers dat nu een stand heeft op de markt meer dan achthonderd. De meeste standhouders zijn niet meer de personen aan wie oorspronkelijk een plek is toegewezen op de markt. Zij hebben hun plaats weer verhuurd aan anderen. Die hebben op hun beurt ook weer de plek doorverhuurd. Waar de eerste huurders aan de staat een oude huurprijs moet betalen van vier cent, krijgen zij door het verder te verhuren bedragen tussen de SRD 500 tot 1000. De verwachting van de nieuwe huurders over voorzieningen is dan ook hoog. Dit terwijl de markt te kampen heeft met problemen zoals elektriciteit, water, schoonmaak en beveiliging.

Kosten hoog
Betterson zegt dat de kosten om de Centrale Markt te onderhouden en van het benodigde te voorzien, de staat jaarlijks meer dan een miljoen kost. Dit terwijl de markt op basis van het oorspronkelijk huurbedrag maar SRD 4000 per maand oplevert. Met de herindeling wordt definitief een stop gebracht aan de uitbreiding die alsmaar doorgaat. De bestaande marktventers worden geregistreerd en zal worden nagegaan hoe en waar ze zullen worden gehuisvest. Ook de middagverkopers vallen binnen de herstructurering. De minister benadrukt dat de herstructurering niet zal betekenen dat personen van hun middel van bestaan beroofd zullen worden. Eenieder zal opnieuw worden geregistreerd.

In het plan is opgenomen het aanpassen van het huurtarief van vier cent. Ook een voorstel om het te verhogen naar SRD 40 is intussen achterhaald. Na de herstructurering zullen aangepaste huurtarieven gelden. Betterson zegt dat hiermee de overheid beter in staat zal zijn de voorzieningen te treffen om de markt een waardig en klantvriendelijk te maken. In de herstructureringscommissie zijn verschillende disciplines binnen de overheid opgenomen. Betterson hoopt dat herstructurering binnen zes maanden en feit zal zijn. Met de leiding van de herstructurering zal oud-districtscommissaris Raymond Landburg worden belast.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May