Forum moet leiden tot versterking concurrentiepositie
31 Jan 2013, 12:00
foto


Bij het 1ste National Competitiveness Forum Suriname, zal door lezingen, werksessies en paneldiscussies een basis worden gelegd voor een integraal beleid voor het Competetitivenes Programma van Suriname en concrete aanpak van ontwikkelingsdoelen. Het tweedaagse forum wordt gehouden in het KKF-gebouw aan de Kernkampweg en wordt op donderdag 7 februari geopend door president Desi Bouterse.

Tijdens het forum zullen afgevaardigden van publieke, private, maatschappelijke en wetenschappelijke organisaties hun ervaringen delen door middel van presentaties en deelname aan workshops. Op het programma staan onder meer presentaties van de president van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad en van toppers van de Inter-American Development Bank (IDB).

Ontwikkeling op lange termijn
Het forum wordt georganiseerd door de Competitiveness Unit Suriname (CUS) die is aangesteld door de regering, met het mandaat om alle activiteiten te coördineren die dienen om het concurrentievermogen te versterken, het ondernemingsklimaat te verbeteren en het bewustzijn over het Surinaamse concurrentievermogen te vergroten, zegt de CUS.

“De regering van Suriname is vastbesloten de economische groei en welvaart te verhogen en heeft het signaal gegeven voor het ontwikkelen van een Competitiveness Programma voor Suriname”, staat in een bericht van de CUS. De unit zal een competitiveness programma ontwikkelen dat als instrument zal dienen voor het uitvoeren van beleid met betrekking tot het concurrentievermogen en dat gericht moet zijn op zowel de ontwikkeling van lange termijn doelen als de wensen van de bevolking

Strategische campagne
Coördinator van de CUS, Sieglien Burleson, geeft aan dat het forum het begin is van een strategische campagne die er toe moet leiden dat gemeenschapsbreed gewerkt zal worden aan versterking van de concurrentiepositie van Suriname, zowel nationaal, regionaal als internationaal. “De sleutelwoorden hierbij zijn o.a. verhoogde productiviteit, innovatie, wetenschap en technologie, educatie, nieuwe vaardigheden, bewustwording, integrale aanpak en strategisch beleid”, geeft zij in een schrijven aan.

De afgelopen decennia zijn veel landen begonnen om actief beleid te voeren om hun concurrentievermogen te verbeteren en om hun concurrentiepositie en hun particuliere sector te versterken, zegt de CUS. De internationale ranking van Suriname behoort tot de laagste in de regio, op basis van het Ease of Doing Business Report 2012 en de Global Competitiveness Index en dit geldt ook voor het productiviteitsniveau.

Tijdens het forum zal worden ingegaan op verkleinen van het productiviteitstekort; productiviteitsverhoging; kaders door samenwerking tussen de Publieke en Private sector; educatie, technologie en innovatie; toegang tot kapitaal voor bedrijven; decentralisatie van economische ontwikkeling; zaken doen met de IDB en het werkplan van de Competitiveness Unit Suriname ter verbetering van de concurrentiepositie, zegt de CUS in een persbericht.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May