Agrariërs kunnen met tuinbouwkassen productie verhogen
29 Jan 2013, 22:50
foto
Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij, plant een tomatenplant over in een tuinbouwkas.


Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vandaag een tuinbouwkas op het terrein van het onderdirectoraat Landbouw (ODL) aan de Letitia Vriesdelaan in gebruik genomen. Dit deed hij door het overplanten van tomatenplantjes uit een zaaibak in de grond.

Deze tuinbouwkas is één van de negen (9) kassen, die geplaatst zijn op het terrein van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek Suriname (Celos), het ressortkantoor te Paradise, het ressortkantoor te Wageningen, het terrein te Brokopondo, het rayonkantoor te Calcutta, het ressortkantoor te Wanica, het terrein van het LVV-kantoor te Kwatta en te Domburg. Het gaat om tuinbouwkassen uit het ‘Project voor het leveren van negen tuinbouwkassen’, zegt de voorlichting van LVV in een persbericht.

Organische teelt
De personeelsleden van het onderdirectoraat Landbouw worden belast met het onderhoud van de kas en wat erin geteeld is. Deze personeelsleden zullen zodanig getraind en begeleid worden, dat zij op elk willekeurig moment instaat zijn informatie te geven over het project. Het doel van het project is om de agrariërs te bewegen om aan niet aan seizoengebonden, beschermde landbouw te doen. Op deze wijze kunnen zij hun productie optimaal verhogen. Aangeraden wordt ook om zoveel mogelijk organisch te telen, daar insecten en andere plagen moeilijk toegang hebben tot de aanplant in de kas.

De tuinbouwkas beslaat een oppervlakte van 150 m² (10mx15m) en is opgezet met galvaanbuizen, bekleed met schaduwgaas en landbouwfolie. De kas is door haar bouw bestand tegen een windsnelheid van +/- 125 km/u. Een onderzoek naar de zuurgraad in de bodem (van het terrein in de kas op het ODL-terrein) heeft uitgewezen, dat de grond een PH heeft van 6,8, wat betekent dat deze geschikt is voor tomatenteelt, zegt LVV.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May