Willem-Alexander krijgt respect van Suriname
29 Jan 2013, 00:00
foto
Kroonprins Willem-Alexander wordt op 30 april koning van Nederland. (Foto: website Koninklijk Huis)


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken antwoordt op vragen van Starnieuws dat Suriname met de Nederlandse koningin Beatrix een respectvolle band heeft gehad. Lackin zegt dat er met diverse koningshuizen een goede verstandhouding is. Hij noemt onder andere België en Spanje. "Ook met kroonprins Willem-Alexander, die zijn moeder opvolgt straks, zullen wij respectvol omgaan. Maar het afstand doen van de troon en de opvolging is in de eerste plaats een aangelegenheid van het Nederlandse volk", stelt de bewindsman vanuit Chili.

Lackin merkt op dat prinses Máxima, de echtgenote van troonopvolger Willem-Alexander, uit Argentinië, een Zuid-Amerikaans land afkomstig is. Máxima wordt koningin aan de zijde van koning Willem-Alexander. "Ik hoop dat de toekomstige koning van Nederland een beleid zal voeren dat meer de realiteit benadert en uit de huidige tijd is", stelt de minister. Hij feliciteert de kroonprins met de aangekondigde troonopvolging op 30 april. "De toekomstige koning van het Koninkrijk der Nederlanden zal een zeer verantwoordelijke taak op zich nemen en hij krijgt van ons het nodige respect. Onze volkeren zijn historisch met elkaar verbonden. Dit is onderdeel van de geschiedenis", zegt Lackin.

De bewindsman merkt op dat Suriname met koningin Beatrix geen negatieve ervaring heeft gehad. "Het koninklijke huis en Suriname hebben meer dan driehonderd jaar te maken gehad met elkaar. Wij hebben een gezamenlijke geschiedenis. Koningin Beatrix heeft een plek in de historie van Suriname", benadrukt de bewindsman om een reactie gevraagd tegenover Starnieuws.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May