Internationale Lepradag voor de 60ste keer herdacht
27 Jan 2013, 13:00
foto


De 60ste herdenking van Wereld Lepradag heeft als thema ‘Herstel beschadigde levens!’ Wereld Lepradag wordt elke laatste zondag van de maand januari herdacht.

Vandaag staat de wereld stil bij patiënten van lepra, een medische zenuwaandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie die genoemd naar de Noorse arts die de bacil heeft ontdekt. Armauer Hansen ontdekte in 1873 de bacil die verschillende delen in het lichaam beïnvloeden. Sommige lepra-patiënten zijn blind of ze kunnen niet lopen.

De ziekte is in een vroeg stadium goed te behandelen en zelfs totaal te genezen als je er snel genoeg bij bent. Als de ziekte echter in een vergevorderd stadium is, is behandeling vaak te laat en kan er permanente schade ontstaan. De ziekte maakt delen van het lichaam gevoelloos, waardoor ze beschadigen. De handen en voeten worden aangetast met het gevolg dat veel leprapatiënten niet meer werken.

Verstoten
De verminkingen zijn bovendien erg zichtbaar, waardoor deze mensen vaak uit hun gemeenschap worden verstoten: zelfs door hun eigen familieleden. Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting roept de gemeenschap op om niet alleen vandaag, op internationale Lepradag, de nodige aandacht te besteden aan deze mensen met een beperking.

Ze wil inspelen op de noden en grieven van deze groep die het net als anderen met een beperking knap moeilijk heeft. Amafo ziet graag dat de belangenvereniging van de clienten van Esther Stichting, Bemasha, zich aansluit bij de overkoepelende organisatie, Wan Okasi, die zich inzet voor mensen met een beperking. Zij vindt dat de problemen op die manier centraal kunnen worden aangekaart en aangepakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May