Luxe dranken met valse leges in winkels Pamaccagebied
27 Jan 2013, 04:00
foto
Gekopieerde leges voor alcoholische dranken


De volksgezondheid in het Pamaccagebied wordt bedreigd door de aanwezigheid van grote hoeveelheden vervallen winkelproducten. Bij een supermarkt in het dorp Nason is bij controle producten aangetroffen die vanaf 2011 zijn vervallen. Luxe dranken met namaakleges zijn aan de orde van de dag. Maar ook vervallen softdrinks van november 2012 worden aan de dorpelingen verkocht.

Afgelopen twee dagen zijn winkelcontroles verricht in Nason en Loka loka in oost-Suriname. De vervallen winkelgoederen in beide supermarkten zijn onder meer babyvoeding, stroop, softdrink, chips, cornedbeef en brood.
Districtscommissaris Mavrick Boejoekoe zegt aan Starnieuws dat deze controleronde tot de volgende maand wordt voortgezet. Boejoekoe geeft aan dat de winkeliers moeten weten dat het commissariaat de volksgezondheid blijft bewaken. De winkels in de goudwinningsgebieden Big Mama en Tumatu zullen wederom onder de loep worden genomen. "Men moet niet het idee hebben dat gesold kan worden met het overheidsgezag", benadrukt Boejoekoe.

Bestuursambtenaar Germain May, die samen met manschappen van het Nationaal Leger en de politie deze actie coördineert, zegt dat het heus niet de bedoeling is om de winkeliers onaangenaam te zijn. "Als lokale overheid is het onze taak om ervoor te zorgen dat wet en orde gehandhaafd worden in het werkgebied", zegt May.

Knoeierij
Gebleken is dat bepaalde winkelvergunningen niet in orde zijn of toebehoren aan anderen. De winkeliers zijn schriftelijk aangezegd om ontbrekende zaken tot eind maart in orde te maken.
Opmerkelijk is dat alcoholische dranken te Big Mama en Tumatu niet voorzien zijn van leges. "In een van de winkels hebben we een vel gekopieerde leges aangetroffen", zegt May. De bestuursambtenaar wil zich in dit stadium zich niet uitlaten over eventuele smokkelwaren. "De dranken zijn niet in beslag genomen. Deze kwestie wordt nader onderzocht", stelt May.

Het leven van de winkeliers in het gebied is alles behalve gemakkelijk. "Berovingen en bedreigingen zijn aan de orde van de dag. Te Loka Loka worden goederen van de rekken weggepakt zonder te betalen. May zegt dat de winkeliers steen en been klagen en een trauma hebben van de situatie. "Als ze beroofd worden, dan heeft niemand wat gezien", merkt May op. De winkeliers moeten US$ 500 per maand ophoesten voor huur als zij met eigen middelen een winkelpand hebben gebouwd op terrein van plaatselijke bewoners.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May