Ingezonden: Wie het kruis heeft zegent zichzelf
26 Jan 2013, 12:30
foto


Terwijl we nu geacht worden te leven in een democratische rechtsstaat worden, ondanks de afgelegde eed van trouw door politici, ten eigen bate de wetten van het land geschonden.
Terwijl er niets wordt gedaan voor de nabestaanden van de slachtoffers en andere gedupeerden van de militaire staatsgreep, zijn degenen die zich daaraan schuldig maakten en hun medestanders bezig wel voor zichzelf en voor elkaar te zorgen.

Hoewel de wet dat niet toestaat en het ook moreel verwerpelijk is, wordt nu geprobeerd de wet met terugwerkende kracht te wijzigen om degenen die tijdens de illegale periode van militaire dictatuur meenden als minister te moeten dienen, alsnog een pensioen uit te keren.
Wanneer de politiek overtredingen van de wet of vermeende persoonlijke belangen van politici achteraf probeert te rechtvaardigen door de wet met terugwerkende kracht te wijzigen verliezen Wet en Recht in belangrijke mate hun betekenis. Het ondermijnt de Rechtsstaat en is een voorbeeld van corruptie.
Wanneer gekozen politieke leiders plechtig gedane beloften om de wetten van het land te eerbiedigen verbreken, wordt het vertrouwen van de burgers in de politiek ernstig geschaad. Het is een slecht voorbeeld voor de samenleving die serieus probeert de goede zeden en gewoonten in het land te bevorderen en de wet te respecteren.

Elke samenleving dient te zijn gebaseerd op onderling vertrouwen. Vertrouwen is ook een fundamenteel element bij het geven en aanvaarden van leiding.
Empathie met de slachtoffers van het eigen handelen en respect voor de normen en waarden van de samenleving is wel het minste wat we mogen verwachten van onze politici. Dat is een solide basis voor een sociaal contract dat niet alleen dient als populistische dekmantel voor machtswellust.

Theo Hiemcke
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May