Perswaakhond IPI neemt poolshoogte in Suriname
25 Jan 2013, 00:00
foto
Wesley Gibbings, president van de Association of Caribbean Mediaworkers, overhandigt een boek van IPI 'Words of Freedom' aan vicepresident Robert Ameerali. (Foto: Raoul Lith)


Het International Press Insitute (IPI) is van plan om in april een bezoek te brengen aan Suriname. Het instituut dat wereldwijd waakt en strijdt voor de persvrijheid is al geruime tijd bezig met het onderzoeken van de perssituatie in het Caribisch Gebied. In samenwerking met de Association of Caribbean Mediaworkers (ACM) is het IPI al bezig geweest op de Dominicaans Republiek, Jamaica, Barbados en Trinidad & Tobago.

Wesley Gibbings, president van de ACM, die nu voor de trainingsweek van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) in Suriname is, heeft vicepresident Robert Ameerali hierover gesproken. Ameerali opende de trainingsweek van de journalisten donderdag. Gibbings zegt aan Starnieuws dat hij tevreden is over het onderhoud met Ameerali over de komst van IPI. "Ik ben blij om te melden dat de vicepresident openstaat voor het bezoek en steun heeft toegezegd".

Lasterwetten heet hangijzer
In Suriname zal samengewerkt worden met de SVJ bij het kennismakingsbezoek van de perswaakhond. "Wat veelal ter sprake komt en waar we ons oprichten zijn de wetten over laster", zegt Gibbings. "We zijn er niet tegen dat mensen gecompenseerd moeten worden als ze zich door de media in hun eer voelen aangetast. Wij zijn tegen de celstraffen. Onze inzet is om die wetten te herzien of weg te krijgen".
Niet alleen de journalisten zullen gehoord worden, licht Gibbings toe. "We gaan ook bezig zijn met de overheid, mediabazen, ngo's en ieder ander die te maken heeft met de media."

Het IPI is na de Tweede Wereldoorlog opgericht in New York door 34 journalisten uit vijftien landen. De grondgedachte was dat de vrije pers kan bijdragen aan het creëren van een betere wereld. Tegenwoordig heeft de organisatie leden in meer dan 120 landen. De missie is hetzelfde gebleven: waken voor persvrijheid en het uitoefenen van het beroep verbeteren. Het IPI meldt dat vanaf januari tot nu toe al zeven journalisten gedood zijn. In 2012 lag het aantal op 133.

Inzet wordt beloond
Vanaf 1996 worden jaarlijks door dit instituut de Free Media Pioneers Awards uitgereikt. Op deze manier worden mediabedrijven of organisaties erkend voor hun strijd voor vrijer en onafhankelijker media in hun land. Peru, Servië, Congo, Idonesie, India en Tanzania zijn enkele van de winnaars door de jaren heen. In 2012 is het award gegaan naar 34 Multimedia Magazine, een jongerenblad uit Belarus.

Jaarlijks komen de leden bijeen in de IPI World Congress. Vorig jaar is de vergadering op Trinidad & Tobago gehouden. Van 19 tot 21 mei dit jaar komt IPI bijeen in Amman, Jordanië.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May