Santokhi: Bouterse toont bereidheid tot politieke commitment
20 Jan 2013, 00:00
foto
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi verwelkomt president Desi Bouterse op de conferentie.


Voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) zegt dat president Desi Bouterse getoond heeft bereid te zijn politieke commitment aan te willen gaan. Dat zou het staatshoofd hebben bewezen door zijn aanwezigheid op de ‘Vision 2030’ conferentie van de VHP, maar ook door de inhoud van de openingsspeech.

Santokhi kan zich helemaal terugvinden in de speech van Bouterse. “De inzichten van de president gaan veel verder dan wat nu in het Ontwikkelingsplan van de regering staan”, zegt de VHP-voorman. Volgens hem mogen politieke verschillen geen belemmering zijn voor het creëren van een eenduidige visie voor de toekomst van Suriname.

Op één lijn
De speeches van Santokhi en Bouterse die beide de conferentie hebben toegesproken, hebben dezelfde uitgangspunten. Bouterse zei in zijn toespraak dan ook dat bij de voorbereiding van deze conferentie al duidelijk was dat de inzichten niet van elkaar verschillen. Beiden hebben aangegeven dat politieke tegenstellingen geen barrières mogen zijn voor het ontwikkelen van een duurzame visie voor het land. “Er moeten randvoorwaarden zijn en we moeten ons laten leiden door de basisprincipes van een rechtsstaat. Er ligt nog en hele ontwikkeling voor ons. Er zullen belemmeringen zijn”.

Struikelen of vallen over tegenstanders en personen verandert volgens Santokhi niets aan het feit dat er een toekomst is die ontwikkeld moet worden. “Laten we eens worden over die toekomstvisie. In 2030 ben ik er niet, is hij er niet, maar we moeten wel ervoor zorg dragen dat we nu iets ontwikkelen voor de generatie van dan. We moeten nu niet gaan struikelen over zaken waarvan de volgende generatie het slachtoffer gaat worden”, zegt Santokhi eraan toevoegend dat wat hij nu zegt niets veranderd aan zijn inzichten die hij heeft aan bijvoorbeeld de aangepaste amnestiewet, die Bouterse moet beschermen tegen vervolging van de decembermoorden. “Als morgen een demonstratie wordt gehouden doe ik zeker mee, omdat ik er niet mee eens ben, maar die amnestiewet moet niet belemmeren dat wij een beleid en visie kunnen ontwikkelen voor de volgende generatie die gaat komen”, stelt Santokhi.

Politieke top Nieuw Front afwezig
Opmerkelijk was dat op de conferentie de politieke partners van de VHP niet echt aanwezig waren. Geen van de politieke leiders van de NPS en de SPA waren aanwezig. Na de opening door Bouterse kwam ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch wel de zaal binnen. Santokhi om een reactie hierop gevraagd, zegt dat de conferentie in de eerste plaats niet bedoeld was voor politieke leiders. “Een conferentie voor politieke leiders zou een valse start zijn geweest , omdat het zou kunnen leiden tot over en weer maken van verwijten. We hebben gekozen voor wetenschappers van de partijen en andere organisaties die in staat zijn analyses te maken en die te projecteren. Politieke leiders komen pas in een later stadium erbij, nadat een wetenschappelijk document is geformuleerd”, zegt de VHP-voorzitter. Volgens hem heeft Wijdenbosch vooraf aangegeven, op een later tijdstip naar de conferentie te zullen komen. Andere politieke leiders, zoals Carl Breeveld van DOE, Caprino Alendy van de BEP en Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur waren wel aanwezig.

Santokhi vindt niet dat hij met deze zienswijze uit zijn rol treedt als leider van de grootste oppositionele fractie in De Nationale Assemblee. “De VHP is meer dan een politieke organisatie en houdt zich bezig met veel meer en wetenschappelijke vraagstukken. Een daarvan is bijvoorbeeld het diaspora-congres en het beleid dat we daarop hebben ontwikkeld”, zegt Santokhi.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May