Kanhai oneens met Essed over interpretatie amnestiewet
19 Jan 2013, 08:00
foto
Bepalingen in de amnestiewet 2012.


De jurist Irwin Kanhai vindt dat zijn collega Hugo Essed ongelijk heeft door te stellen dat de amnestiewet niet geldt voor verdachten van het 8 december strafproces. Kanhai staat zes van de verdachten bij in dit proces. Hij vindt dat Essed de amnestiewet maar beter moet lezen.

Essed, die de nabestaanden bijstaat, zegt aan Starnieuws dat de wetgever een pertinente fout heeft gemaakt. "De coalitie wilde amnestie verlenen maar heeft dat juridisch niet gedaan. Er is volgens die wet namelijk amnestie verleend aan personen die tussen 1 april 1980 en 20 augustus 1992 als verdachten zijn aangemerkt en als zodanig gedagvaard. De 8 december verdachten zijn echter op 17 november 2000 formeel als verdachten aangemerkt en op 5 november 2007 gedagvaard. Ze vallen dus simpel niet onder de werking van de Amnestiewet 2012", stelt Essed.

Amnestiewet uitvoeren
Kanhai zegt in reactie hierop aan Starnieuws dat duidelijk is aangegeven dat de wet voor iedereen geldt die strafbare feiten heeft begaan of daarvan verdacht wordt in de periode 1 april 1980 tot en met 20 augustus 1992. Kanhai haalt aan dat het niet alleen gaat om verdachten die als zodanig zijn gedagvaard. Hij vindt dat de amnestiewet gewoon moet worden uitgevoerd door de Krijgsraad en het strafproces dient te worden beëindigd.

Kanhai heeft namens drie van zijn cliënten, Iwan Krolis, Imro Themen en Errol Alibux, een verzoekschrift ingediend bij de Krijgsraad om een einde te maken aan de zaak. Hij wijst er is nog geen Constitutioneel Hof dat de rechtsvraag over inmenging moet beantwoorden. Dit is volgens hem in strijd met de wet en is bovendien een 'novum'. "In het strafrecht is het ongekend dat verwezen wordt naar een niet bestaande wet, die zelfs qua vorm en inhoud niet op papier is en slechts is genoemd in de grondwet van 1975 en 1987", stelt Kanhai in zijn verzoekschrift.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May