Ingezonden: Roken veroorzaakt leed én kost geld
19 Jan 2013, 04:00
foto


Als tandarts kan ik de opgezette lobby tegen roken alleen maar toejuichen. Wij tandartsen zien veel complicaties als gevolg van roken. De minste maar toch wel frequente klacht is de verkleuring van tanden door de aanwezige koolteer in de rook van tabak.

Op het zijvlak van een pakje sigaretten staat dat er wel 10 mg koolteer in dat pakje zit. Dat is wel heel erg veel koolteer dat ingeademd wordt. Koolteer koelt snel af en slaat neer op weefsel waarlangs het passeert. Als u een long van een roker van binnen bekijkt, lijkt het wel op een beroet glas van een kokolampu. Toch is koolteer niet het ergste.

Ik ben nog geen zeven jaar zelfstandig gevestigd in mijn eigen praktijk. In deze periode heb ik bij zes patiënten bevestigde mond/keel kanker geconstateerd. Van de zes, waren vijf rokers. Twee van hen zijn intussen overleden als gevolg van complicaties na uitzaaiing van kankercellen. Van de ene overledene waren de laatste dagen bijna ondragelijk. De stembanden van de meneer waren aangetast en dus kon die niet meer praten en kon ook niet meer slikken. Mond en keel kanker komen het meest voor bij rokers. Maar kanker is niet het enigste waar rokers verhoogd risico lopen.

Behalve koolteer bevat zo een pakje sigaretten (kijk maar zelf naar de beschrijving) koolmonoxide. Dit is puur vergif voor mens en dier die afhankelijk zijn van hemoglobine.
Verder blijkt dat er in sigarettenrook wel 40 carcinogene stoffen (kanker veroorzakende) zitten. Dat zou betekenen dat door te roken u zich blootstelt aan carcinogene stoffen gelijk de radioactieve straling van Chernobyl.
Verder verhoogt roken het risico voor de volgende aandoeningen:
- hartaanvallen
- longkanker
- mond en keel kanker
- long aandoeningen (long emfyseem, chronische bronchitis)
- systemische atherosclerose
- beroertes (cerebro vasculaire aandoeningen)
- laag geboorte gewicht van baby's van rokende moeders.
- vroeg geboortes en spontane abortussen.

Om terug te komen bij mijn vakgebied, zien we dat rokers ook vaak presenteren met tandvlees ontstekingen. Deze ontstekingen herhalen zich vaker. De ontstekingen genezen ook langzamer bij rokers. Uiteindelijk moeten tanden verwijderd worden en dan genezen ook wonden trager. Rokers hebben snellere tandsteen aanslag en moeten vaker behandeld worden.

Ouders die in het bijzijn van kinderen roken dienen te weten dat elke vijf sigaretten die ze in hun bijzijn roken, rookt het kind het gelijke van één hele sigaret mee.

Tot slot, roken kost geld! De problemen die er bij komen kosten ook geld en u belast niet-rokers met alle giftige stoffen die u zelf verkiest te inhaleren.
Roken, begin er niet aan!

Ashwien Kanhai, DDS
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May