Parlementaire commissie niet lichtvaardig over gouddeals
18 Jan 2013, 12:00
foto
Rabin Parmessar, voorzitter commissie van rapporteurs 'gouddeals'.


De parlementaire commissie die gesprekken voert met maatschappelijke groepen, organisaties, technici en andere deskundigen gaat niet lichtvaardig te werk. Dat verzekert de voorzitter van deze commissie, Rabin Parmessar. Hij benadrukt dat het hier gaat om een nationale aangelegenheid met verstrekkende gevolgen voor het land en de samenleving.


“Het gaat in deze deals om financiën, hoe die ingezet moeten worden, het milieu, de geaardheid van de goudconcessie en uitbreiding van deals”, zegt Parmessar aan Starnieuws. De dertien leden tellende commissie heeft eerst een procedure uitgezet en een reeks onderwerpen gelist waarover in de hearings gesproken wordt. Enkele daarvan zijn werkgelegenheid, milieu, de investering van staatsgelden, aandelen, de verkoop en levering van elektriciteit, de ontwikkeling van de lokale gemeenschappen en andere sociale aspecten.

Aanbevelingen van commissie
De meeste aandacht in de hearings wordt besteed aan de financiële paragraaf van de overeenkomsten met Surgold (joint-venture Suralco en Newmont) waarbij de staat Suriname voor 25 procent participeert in de goudmijn. Daarnaast wordt veel gesproken over wat de positie van Suriname is in de deal en wat het land daarin te bieden heeft. Een belangrijke kwestie is het energievraagstuk, waarvan Parmessar zegt dat meerdere keren de vraag is gesteld of Suriname daarvoor geen hogere prijs had moeten vragen.

De commissievoorzitter zegt dat aan het eind van deze maand de commissie zo ver wil zijn dat zij een behoorlijke rapportage kan doen aan De Nationale Assemblee, waarna de twee wetsontwerpen over de deal met Surgold en de uitbreidingsdeal met Iamgold in het openbaar behandeld kunnen worden. “Ik wil niet op de zaken vooruitlopen, maar er zullen zeker enkele zwaarwichtige aanbevelingen gedaan worden in het rapport”, zegt hij. Als dit de onderhandelingen die eerder zijn gevoerd met de twee multinationals in gevaar brengen, is volgens Parmessar geen optie. Hij legt uit dat vooraf twee onderhandelingsteams behoorlijk werk hebben verzet. Zij worden dan ook betrokken bij de hearings om achtergrond informatie te geven over het ontstaan van afspraken tussen de staat en de multinationals.

Eigen mijn
“Het is een nationale zaak, als het niet goed komt, is het niet goed voor Suriname. Het gaat het om twee partijen die beiden het maximale voordeel voor zich hieruit proberen te halen. Wat ons betreft wordt het een win-winsituatie. Natuurlijk zouden we graag willen dat we meer of zelf 100 procent hieruit haalden. Ik ben daarom blij dat de president heeft aangekondigd dat spoedig gewerkt zal worden aan een 100 procent Surinaamse goudmijn”, deelt Parmessar mee. Volgens hem moet nu een stukje realisme aan de dag worden gelegd en de eigen positie en die van de ander goed in de gaten worden gehouden.

Parmessar zegt er blij om te zijn dat in de commissie, die bestaat uit leden van de oppositie en de coalitie, er een nationale eensgezinde opstelling is. “Er is geen ruimte voor persoonlijke en of partijpolitieke belangen. De sfeer is goed en dat ervaren we dan ook bij de hearings met de verschillende groepen. De commissie heeft woensdag een eerste ontmoeting gehad met het Paramaccaanse onderhandelingsteam (POT). Parmessar noemt het zeer positief dat deze gemeenschap in georganiseerd verband deze zaak benadert. De volgende week zaterdag zal de commissie een bezoek brengen aan het Paramaccaanse gebied, waar samen met POT, ook in georganiseerd verband zal worden gesproken met andere vertegenwoordigers en groepen uit het gebied.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May