DNA wil op maat gesneden registers voor CBB-kantoren
16 Jan 2013, 10:00
foto


De Nationale Assemblee (DNA) heeft bij de regering er op aangedrongen te werken aan op maat gesneden registers op de verschillende kantoren van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Dit kwam dinsdag ter sprake bij de behandeling van de ontwerpwet bijzondere regels voor de aanvulling van de registers bij de burgerregistratie. Aangedrongen wordt op goed geregistreerde gegevens als het gaat om een overlijdens- en een geboorteakte.

Assembleelid Diana Poki (A Combinatie), zegt dat de regering vooral er ook op moet letten dat de registratie van personen in het binnenland correct en volledig plaatsvindt. Zij vindt dat het accent om deze wet aan te passen niet gelegd moet worden op de verkiezingen. “Ik wil u voorhouden dat een betrouwbare bevolkingsadministratie van eminent belang is voor de ontwikkeling van het binnenland”, stelt Poki.

Fouten
Poki zegt dat door het ontbreken van goede voorzieningen in het binnenland de dienstverlening stroef verloopt. “Driekwart van de problemen bij de bevolkingsregistratie in het binnenland heeft te maken met foutieve of geen geboorteakten, dubbele akten en behoorlijke achterstanden in de registratie. De eerste wet hierover werd volgens Poki al 36 jaar terug gemaakt. Maar er zijn tal van onduidelijkheden en onvolkomenheden.

Parlementariër Anton Paal (Mega Combinatie/PALU), die voorzitter is van de commissie die deze wet moest voorbereiden, wijst op het belang van het hebben van een geboorte- en een overlijdensakte. Het vaststellen en behouden van bijvoorbeeld de nationaliteit van en persoon kan alleen door deze documenten.

Slechte dienstverlening
Parlementariërs onder wie Melvin Bouva, hebben de behandeling aangegrepen om de regering te wijzen op de slechte dienstverlening op de CBB-kantoren. Bouva vertelt trots dat hij onlangs vader is geworden en naar CBB was om zijn dochter in te schrijven. Op het hoofdkantoor van het CBB in Paramaribo heeft hij gemerkt dat de dienstverlening in beperkte mate aan het publiek wordt verleend.

Al langer dan een jaar zijn de medewerkers op dit bureau in beraad. Het kantoor sluit zijn deuren voor het publiek dan om 12.00 uur in plaats van 15.00 uur. Echter weten velen van hen niet waarom dit beraad wordt gehouden. Bouva vroeg minister Soewarto Moestadja alles aan te doen dat de dienstverlening wordt genormaliseerd. Moestadja zal donderdag ingaan op de vragen die door de DNA-leden zijn gesteld, tijdens de behandeling van deze ontwerpwet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May