Vaseur geeft openheid over EBS-uitbreiding Saramaccastraat
16 Jan 2013, 06:00
foto
EBS centrale aan de Saramaccastraat


De directie van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft dinsdag op een persconferentie openheid gegeven over de uitbreiding van het elektriciteitsvermogen. Hiermee heeft de leiding van het elektriciteitsbedrijf wat zij noemt ‘valse aantijging van VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien’ uit de wereld willen helpen. Gajadien heeft in een brief aan president Desi Bouterse indringende vragen gesteld over de hoogte van de investering in dit project, waarom het niet openbaar is aanbesteed en wat de constructie en milieugevolgen zullen zijn hiervan.

EBS-directeur Kenneth Vaseur noemt de kritiek van de parlementariër onterecht en typeert deze als ongezonde politieke inmenging in de bedrijfsactiviteiten van de EBS. De aantijgingen en beweringen in de brief aan de president zijn volgens Vaseur onwaarheden en ongecontroleerde feiten. “Wij zijn een groot en transparant bedrijf. Als de heer Gajadien informatie wil, moet hij dat gewoon vragen en dan krijgt hij die”, stelt Vaseur. Hij zegt intussen er achter te zijn gekomen dat tenminste é én persoon vanuit de EBS interne informatie doorspeelt aan politici. Ook zou de VHP door toedoen van deze persoon een eigen elektriciteitsplan hebben opgesteld dat volgens Vaseur precies hetzelfde is als waarmee de EBS bezig is.

Niet onderhands
De EBS-directeur zegt dat de investering een kostenplaatje heeft van euro 62.396.000. De levering van de drie nieuwe generatoren is niet onderhands gegund zoals Gajadien beweert. “Er is een internationale bidding gehouden waarbij twee plantbouwers zijn geselecteerd namelijk Wartsila en het bedrijf BWSC/man. Uiteindelijk is gekozen van de BWSC/man”, zegt Vaseur. Het tender document ligt ook ter inzage zegt hij.

Vaseur zegt ook dat de firma Olibis NV de leverancier is van de motoren. Hij voegt er aan toe dat deze firma de belangrijkste financier is van de EBS en dat niet nu maar door de Nieuw Front regering binnen EBS is gehaald. De kosten voor het leveren van de nieuwe machines zijn euro 22.390.000. Een vertegenwoordiger van BWSC/Man heeft op de persconferentie uitleg gegeven over de technische aspecten van de bouw van de plant. Volgens hem heeft zijn maatschappij er geen enkele baat bij haar goede naam te grabbel te gooien. Ook zal er een internationaal verantwoord milieu effectenplan worden samengesteld voor dit project.

Gajadien persisteert
Gajadien zegt in reactie op de persconferentie aan Starnieuws dat hij geen vragen heeft gesteld aan Vaseur, maar aan president Bouterse. Volgens hem zijn er tal van onduidelijkheden in het verhaal van de EBS-directeur. Zo zou er absoluut geen sprake zijn geweest van een openbare aanbesteding. “Wanneer je twee bedrijven uitnodigt, is dat geen openbare aanbesteding”, stelt de parlementariër. Dat Wartsila is uitgevallen heeft volgens Gajadien te maken met het feit dat dit bedrijf zich niet heeft willen lenen voor handelingen die niet verantwoord zijn. Wartsila zou zich volgens de parlementariër nu op het standpunt hebben gesteld nooit meer zaken met Vaseur te willen doen.

Gajadien plaatst nog steeds vraagtekens achter de cijfers die de EBS-directeur op de persconferentie heeft gepresenteerd. “Dit is misleiding van de gemeenschap”, zegt Gajadien, die er nog steeds op staat dat de president, zo niet de regering antwoord geeft op zijn vragen.
Advertenties