Seminar over bescherming handel in diersoorten
16 Jan 2013, 08:00
foto
(Foto: Natuurbeheer/LBB (Sectie Voorlichting/Educatie)


De dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) houdt vandaag het seminar ‘Broeden in gevangenschap’. Dit is een systeem dat wordt gebruikt om import en export van beschermde diersoorten en ook de dieren te beschermen. “Het is eigenlijk het laten broeden van diersoorten, onder andere vogels, in een beschermde omgeving”, legt Romeo Lala uit. Hij is waarnemend hoofd van de afdeling Vergunningen internationale dierenhandel en plantenhandel bij LBB.

De afdeling houdt zich bezig met de handel van in het wild voorkomende dieren en planten, met uitzondering van hout. Lala zegt dat de aanleiding voor dit seminar terug te vinden is de internationale afspraken die landen met elkaar hebben om de eigen biodiversiteit te beschermen. Naast behoud van de biodiversiteit, ligt op dit seminar het accent ook op het behoud en het garanderen van het inkomen van personen en bedrijven die handel drijven in deze diersoorten.

Economische waarde
Op het seminar worden personen in de sector getraind en geïnformeerd over de wijze waarop de handel in dieren waarvan het broeden in gevangenschap heeft plaatsgevonden, moet gebeuren. LBB heeft hiervoor sinds 2011 een samenwerkingsintentie getekend met het Welt Vogelpark, het grootste vogelpark in de wereld.

Lala legt uit dat de populatie van beschermde diersoorten steeds meer in gevaar wordt gebracht door personen die deze dieren in het wild schieten of in een ongecontroleerde omgeving laten broeden. Volgens hem beschikt Suriname over vele diersoorten met een economische waarde, echter is de import van deze diersoorten naar Europa voorlopig nog geblokkeerd. Lala hoopt dat naderhand de markt weer opengesteld wordt.

Suriname heeft tot nu toe slechts twee bedrijven geregistreerd die onder andere reptielen kweken voor de export. De bedoeling is om op den duur een lijst van beschermde diersoorten te hebben die geschikt zijn voor de export.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May