NDP goed voor 41% stemmen in Paramaribo
13 Jan 2013, 01:00
foto
NDP blijkt uit de opiniepeiling van IDOS op eenzame hoogte te zijn in Paramaribo.


De Nationale Democratische Partij (NDP) is in Paramaribo goed voor ruim 41% van de stemmen. Dat is gelijk aan negen zetels. Bij de verkiezing in 2010 haalde de Mega Combinatie 44.7% van de stemmen. In deze combinatie hebben zitting naast de NDP, KTPI, Nieuw Suriname en PALU. In vergelijking met januari vorig jaar en december is de NDP met 6% vooruit gegaan. De peiling van het IDOS is gehouden tussen 1 en 15 december vorig jaar.

Opvallend is dat DOE in Paramaribo 8.3% van de stemmen haalt, terwijl de NPS van ruim 10% teruggevallen is naar 3.8%. In januari vorig jaar had DOE 9.7% van de kiezers achter zich. De VHP scoort 4.5% in Paramaribo, een terugval van 1.2%. Ook Pertjajah Luhur is van 5 naar 3.5% gezakt. John Krishnadath, directeur van het onderzoeksbureau IDOS, zegt aan Starnieuws dat aan de steekproef in Paramaribo vijf honderd mensen hebben deelgenomen. Hij presenteerde de cijfers zaterdag in het RBN-programma 'Kal Aaj Aur Kal'.

Krishnadath merkt op dat het ook opvallend is dat 17.3% niet weet op wie ze zou stemmen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, terwijl 14% zegt niet te zullen stemmen. Volgens de opiniepeiling zouden de VHP en DOE elk één zetel in Paramaribo halen. De groep 'weet niet' en 'stemt niet' is samen goed voor zes zetels. Krishnadath stelt de mensen die op de NDP zouden stemmen, dat precies weten en ervoor uitkomen. De stemmen van 'weet niet' en 'stemt niet' gaan voor het grootste deel naar andere partijen. Overigens merkt de directeur van het IDOS op dat DOE voornamelijk in Paramaribo een rol van betekenis speelt. In andere districten heeft deze partij nauwelijks iets in de melk te brokkelen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May