Aandelen Tullow Oil dalen
13 Jan 2013, 03:00
foto


De afschrijvingen van Tullow Oil zijn meer dan verdubbeld in 2012. Het bedrijf zal voor niet succesvolle boorputten in Guyana, Suriname en Ghana in totaal US$ 299 miljoen aan exploratiekosten afschrijven. Volgens een verklaring van de oliegigant is dat in vergelijking met 2011 een stijging van US$ 121miljoen.

De bedrijfsaandelen daalden het meest in een maand op de Londense beurs. Tullow heeft aan totale kosten, inclusief waardeverminderingen van bedrijfsmiddelen, voor 2012 een bedrag van US$ 670 miljoen. Voor dit jaar zal het bedrijf US$ 900 miljoen investeren in 40 boorputten, om naar verwachting 1 miljard barrels aan reserves, toe te voegen aan zijn capaciteit. Het grootste deel van deze reserves zal worden geboord in Oost-Afrika.

“2013 zal onze grootste exploratie jaar zijn,” zei de hoofd financiële man, Ian Springett in een interview met Bloomberg. “Het gaat om sommige belangrijke, potentiële winbare olieputten.”

Vertrek uit Zuidelijke Noordzee
De in London gevestigde Tullow heeft zijn exploratie projecten in Uruguay, Mozambique, Groenland en Guinee veiliggesteld terwijl hij uitbreidt naar nieuwe grenzen. In december bereikte het bedrijf een overenkomst om Spring Energy AS te kopen om zijn portfolio in Noorwegen te versterken. Tullow heeft ook besloten om te vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland door zijn bezittingen in de gasproductie aan de zuidelijke Noordzee te verkopen.

Op de Londonse aandelenmarkt daalde het aandeel van Tullow tot US$ 18.40, de laagste prijs sinds 12 december. Intussen zijn Tullow en Afrika Oil Corp begonnen met proeven bij de TwigaSouth-1 exploratieboorput in Kenia, de nieuwste ontdekking in het Oost-Afrikaanse land. "De verwachting is dat bij deze proefboringen de winning van 500 vaten olie per dag niet zullen worden overschreden door de beperkingen van de testapparatuur, reservoir energie en de reservoir kwaliteit,” zei Tullow.

US$ 2 miljard investeren
Het bedrijf is van plan om dit jaar 86.000 tot 92.000 vaten olie per dag te produceren. Voor jaar was dat 79.200 vaten per dag. vorig jaar. In november had Tullow voor 2012 een gemiddelde dagproductie van ten minste 80.000 vaten voorspeld. De huidige productie in de regio is ongeveer 90.000 per dag, zei Springett. “De productie voor het jaar was minder dan was beoogd.”

In Ghana is de totale capaciteit van de boorputextractiemachines op het Jubilee veld nu meer dan 120.000 vaten olie per dag. In de komende weken zullen de machines worden getest op het pompen van die capaciteit.

Het bedrijf verwacht tegen oktober zijn productie-capaciteit van off-shore boortorens te verhogen tot ongeveer 130.000 vaten per dag te verhogen door zijn gas-operaties te verbeteren. Tullow wil dit jaar ongeveer US$ 2 miljard investeren in projecten. Het bedrijf is ook actief in Oeganda.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May