Staatshoofden Argentinië en Peru bezoeken Chávez
12 Jan 2013, 14:00
foto
Vicepresident Nicolas Maduro (Beeld: Al Jazeera)


Vicepresident Nicolas Maduro van Venezuela is naar Cuba gevlogen om de zieke Hugo Chávez en zijn familie te bezoeken. Ook de leiders van Argentinië en Peru zijn naar Havana afgereisd waar ze hopen informatie te krijgen over de toestand van de Venezolaanse president.

De regering in Caracas heeft gezegd dat de 58-jarige Chávez kampt met een ernstige infectie van de luchtwegen nadat hij een maand geleden zijn vierde kankeroperatie in Havana had ondergaan.
"Ik vertrek naar Havana om de familie bij te staan, om een ontmoeting te hebben met zijn medisch team en om onze commandant president te bezoeken," zei Maduro op de televisie in Caracas. De Venezolaanse vicepresident is op de luchthaven opgehaald door de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez.

De Venezolaanse overheid onthulde deze week dat Chávez wordt behandeld voor ademhalingsstoornissen. Medische experts zeggen dat het zou kunnen betekenen dat hij ademt met behulp van een ventilator.

Het is de tweede reis van Maduro naar Cuba sinds de operatie van Chávez in december. Hij zei dat hij een ontmoeting zou hebben met de Argentijnse president Cristina Fernandez, die in Havana is. Maduro hoopte ook de Peruaanse president Ollanta Humala te ontmoeten, die vrijdag is aangekomen in de Cubaanse hoofdstad.

De autoriteiten hebben de reis van de Argentijnse leider gekenmerkt als een privé-bezoek. Haar minister van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat ze van plan was Chávez te bezoeken. Fernandez vertelde het persbureau The Associated Press dat ze zou lunchen met de Cubaanse president Raul Castro en zijn gepensioneerde broer Fidel. "En dan is het zeker dat ik een ontmoeting zal hebben met de familie van mijn collega en goede vriend Hugo Chávez."

Schenden grondwet
Nadat president Humala op de luchthaven van Havana was aangekomen, heeft hij niet gezegd of hij vaste plannen heeft voor een ontmoeting met Chávez. "Natuurlijk zal ik vragen, ik zal kijken wat de situatie is van president Chávez,'' vertelde Humala aan verslaggevers. Hij zei dat hij Chávez een “snel herstel” toewenst.

De presidenten van Ecuador Rafael Correa en Evo Morales van Bolivia hebben ook een bezoek gebracht aan Havana tijdens het huidige verblijf van Chávez daar.
De regering in Caracas heeft donderdag buitenlandse bondgenoten en tienduizenden supporters verzameld om de start van een nieuwe termijn voor Chávez te vieren, zelfs nu hij te ziek is om naar huis terug te keren voor een echte inauguratie.

Het hooggerechtshof in Venezuela heeft woensdag ingestemd om de president op een later tijdstip te beëdigen voor de rechtbank.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May