Lof voor Oehlers die terugtreedt als Hoofd Thorax Centrum
10 Jan 2013, 07:00
foto
AZP-algemeen directeur Antoine Brahim overhandigt cardioloog Glenn Oehlers een 'Certificate of Excellence'. (Foto: AZP)


Cardioloog Glenn Oehlers heeft ervoor gekozen per 1 januari 2013 terug te treden als Hoofd Thorax Centrum. Hij heeft 33 jaar in deze functie gediend, eerst als hoofd Cardiologie de voorganger van het Thorax Centrum. Kenneth Pickering neemt de functie van Oehlers over. Het centrum dat beschikt over zes cardiologen en één cardio chirurg, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een 'centre of excellence'.

Oehlers werd in 1980 benoemd tot hoofd Cardiologie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), toen hij nog geen cardioloog was. “Er waren toen geen cardiologen in Suriname en hij accepteerde de verantwoordelijkheid op zeer jonge leeftijd van dertig, omdat iemand de afdeling moest trekken,” memoreert algemeen directeur Antoine Brahim de verdiensten van Oehlers.

Op de verpleegkundige opleiding AZP was hij docent Chirurgie en Interne geneeskunde. De wortels van het latere kinderhartmissiewerk van Oehlers gaan terug naar toen hij bestuurslid was van de Surinaamse Hartstichting en het Eddy en Ingrid Fonds. Hij trad in 1987 in dienst van het AZP als cardioloog, terwijl hij al zeven jaar leiding gaf aan de afdeling Cardiologie. Voorts was Oehlers buitengewoon docent Interne geneeskunde, voorzitter van de Examencommissie en is hij decaan van de Medische Faculteit.

Oehlers heeft in 2008 zijn 30-jarig ambtsjubileum herdacht en is gedecoreerd door de president van Suriname. Ofschoon hij pensioengerechtigd is, heeft hij een arbeidsovereenkomst met het AZP lopen tot eind 2015.

Cardio pionier
Brahim heeft de verdiensten van Oehlers geprezen. “Het moge duidelijk zijn dat onder Glenn’s leiding en verantwoordelijkheid de afdeling Cardiologie is uitgegroeid tot één van de best functionerende afdelingen in het ziekenhuis met een sterk uitgebreide dienstverlening, waarbij de continuïteit en de kwaliteit van de zorg gegarandeerd en verbeterd is.” De introductie van de kinder- en volwassen hartmissies, het opzetten van het Thorax Centrum Paramaribo met een eigen CCU en verpleegafdeling, maken deel uit van de verdiensten van Oehlers. Onder zijn leiding is ook een aanvang gemaakt met de decentralisatie van de zorg door met name het Streekziekenhuis Nickerie te ondersteunen. Mede op zijn initiatief is de Pacemaker Bank Paramaribo opgericht en kunnen on- en minvermogenden ook gebruikmaken van deze behandelingsvorm.

Brahim noemde Oehlers de ‘Cardio pionier’ die alle moeilijke perioden heeft doorstaan, “maar vooral ook aan de wieg heeft gestaan van alle hoogtepunten en mooie momenten.” Hij heeft hem uit waardering voor zijn bijdrage de ‘Certificate of Excellence’ overhandigd. Oehlers draagt de hamer over cardioloog Kenneth Pickering zal zich toeleggen op de begeleiding en ondersteuning van zijn team.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May