Team Paramaccaners maakt kennis met Surgold
10 Jan 2013, 01:00
foto
Surgold zal een 'Gemeenschapsfonds voor Sociale Ontwikkeling' in het leven roepen.


De vertegenwoordigers van de Paramaccaanse gemeenschap hebben woensdag een officieel kennismakingsbezoek gebracht aan de directie van goudmaatschappij Surgold (joint-venture tussen Suralco en Newmont). Voorzitter Adriaan Adawde die het zeven personen tellend team van de Paramaccaners leidt, zegt aan Starnieuws dat het een goede kennismaking is geweest.

Ook met andere instituten die betrokken worden bij de gesprekken tussen de Paramaccaners en Surgold is gesproken. “Deze gesprekken zijn nodig zodat we vooraf weten met wie over wat moet worden gesproken”, zegt Adawde.
Volgens Adawde is het voor het eerst dat de Paramaccaanse gemeenschap op dit niveau wordt betrokken om te praten en mede beslissingen te nemen over hun eigen economische ontwikkeling.

Advies president opvolgen
De groep wil het advies van president Desi Bouterse opvolgen die aanmoedigde dat de Paramaccaanse gemeenschap het onderste uit de kan moet halen bij de gesprekken met de multinational, die in het Paramaccaans gebied concessie heeft gekregen om goud te mijnen. De ontwikkeling van het gebied is het centrale uitgangspunt. 'We zullen bij de gesprekken op een juiste manier invulling hieraan moeten geven. In elk geval mag de Paramaccaanse gemeenschap niet met niets achterblijven of dat er geen ontwikkeling komt in het gebied”, zegt Adawde.

Woensdagavond heeft het team vergaderd op het districtscommissariaat van Sipaliwini om de Paramaccaanse gemeenschap te informeren over de ontwikkelingen. Adawde zegt dat het een serie informatie bijeenkomsten wordt en zelfs gedacht moet worden aan een conferentie voor het Paramaccaans gebied. "Wat wij nu gaan doen is de mensen alvast informeren en kennis laten maken met het team. Het is de bedoeling dat we steeds meer de mensen laten weten wat onze positie is en wat er staat in de overeenkomst tussen Surgold en de staat Suriname“, zegt de teamleider.

Inspraak gemeenschap
Adawde zegt dat de zeven personen allen Paramaccaners zijn, maar dat het niet wil zeggen dat het team niet zal worden uitgebreid. Er zijn deskundigen nodig die kunnen onderhandelen met de goudmaatschappij. De deskundigheid is ook nodig om de overeenkomst te kunnen lezen, begrijpen en vertalen naar de Paramaccaanse gemeenschap. “Wat we eigenlijk weten is wat door de president in de publiciteit is gebracht over de gouddeals. Eigenlijk weten wij nog niet eens in welke paragrafen van de overeenkomst wij worden genoemd en wat onze positie is. Dat de bereidwilligheid er is met ons te praten en dat we zijn geaccepteerd is alvast een goed begin”, stelt Adawde.

Parlementariër Ronny Asabina (BEP) zegt dat praten met de gemeenschappen uit de gebieden waar multinationals gaan opereren is vooral geen gunst, maar een internationale vereiste is. Dit is ook opgenomen in de overeenkomsten. Volgens hem is dit de juiste manier om de lokale gemeenschappen inderdaad rechtstreeks te betrekken waardoor zij direct inspraak hebben op activiteiten die hun leefomstandigheden voor lange perioden zullen beïnvloeden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May