Alcoa maakt winst ondanks lage aluminiumprijs
09 Jan 2013, 01:00
foto


Ondanks de lage aluminiumprijzen op de wereldmarkt heeft Alcoa over het vierde kwartaal 2012 een winst geboekt van US$ 242 miljoen. Over het gehele jaar is er een winst gemaakt van US$ 191 miljoen. Traditioneel heeft Alcoa als eerste bedrijf zijn financiële cijfers over het vierde kwartaal van 2012 gepresenteerd op de aandelenbeurs in New York dinsdag.

"We hebben de sterk fluctuerende metaalprijzen en de wereldwijde economische instabiliteit overwonnen om onze doelstellingen te halen vier jaren na elkaar", zegt bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld. "We gaan 2013 in een sterke positie om winstgevende groei te maximaliseren." Kleinfeld verwacht in 2013 een wereldwijde aluminium groei van 7 procent ten opzichte van 2011 en een verdubbeling van de wereldwijde aluminiumvraag tussen 2010 en 2020.

Uitdagingen Suralco
Ruben Halfhuid, de Managing Director van Suralco, een dochteronderneming van Alcoa in Suriname, heeft tijdens zijn jaarafsluiting met het personeel aangegeven dat 2013 nog een turbulent jaar blijft voor de aluminium industrie. Er moet een overeenkomst met de regering worden uitgewerkt voor de levering van Heavy Fuel Oil tegen prijzen die concurrerend zijn voor de alumina markt. Hierbij denkt Suralco niet aan subsidie van de overheid maar aan een overeenkomst in wederzijds belang.
Het komende jaar moeten de bauxietleveranties voor de middellange en lange termijn worden veiliggesteld.
De derde uitdaging is het realiseren van de herstructurering en de vorming van een succesvol team van management professionals.

Suralco is ook partner van Surgold, een joint-venture met Newmont. De overeenkomst die gesloten is met de onderhandelingscommissie en goedgekeurd door de regering, wordt binnenkort in De Nationale Assemblee behandeld. Een commissie van rapporteurs is intussen benoemd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May