Obama kiest CIA-chef en Defensie-minister
08 Jan 2013, 14:45
foto
De Amerikaanse president heeft zijn antiterrorisme adviseur John Brennan (rechts van Obama) genomineerd als directeur van de CIA, en Chuck Hagel als minister van Defensie.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn topadviseur terrorismebestrijding, John Brennan, genomineerd als de volgende directeur van de Central Intelligence Agency (CIA).

Maandag heeft hij ook formeel aangekondigd dat hij Chuck Hagel als zijn volgende minister van Defensie wil. "Ik dring er bij de Senaat op aan zo snel als mogelijk de nominaties te bevestigen, zodat we de Amerikaanse natie en het Amerikaanse volk veilig kunnen houden", zei Obama.

In 2008 was Brennan ook al de keus van Obama, maar de CIA-veteraan trok zich terug omdat hij op dat moment werd ondervraagd over zijn relatie met verbeterde ondervragingstechnieken tijdens de regering van George Bush. Al Jazeera’s correspondent Rosiland Jordan in Washington zei: "Brennan spreekt Arabisch en de president vond dat hij de kwalificaties en ervaring had. Echter,zijn er veel vragen over of hij voldoende tegen foltering was." Ze voegde eraan toe dat Obama hem in een positie in het Witte Huis plaatste, waarvoor geen politieke goedkeuring nodig was. Maar sindsdien heeft Brennan zich uitgesproken tegen foltering en elke betrokkenheid bij omstreden technieken.

Brennan zal de plaats innemen van de gepensioneerde generaal David Patraeus, die in november 2012 ontslag nam te midden van een schandaal over zijn buitenechtelijke affaire. De Senaat moet de genomineerden voor het Pentagon en de CIA nog goedkeuren.

Republikeinse oppositie
Sommige Republikeinen hebben al publiekelijk verklaard dat zij tegen Hagel zijn als vervanging van Leon Panetta, het Pentagon opperhoofd, in Obama's tweede termijn.

Senator Mitch McConnell, de top senaat Republikein, zei zondag dat hij onder voorbehoud een uitspraak doet over eventuele ondersteuning van Hagel.
Hij voorspelde dat Hagel, een voormalige senator van Nebraska, ernstige vragen zou krijgen over zijn houding tegenover Iran en Israël. Elke genomineerde moet " volledig begrip hebben van onze nauwe relatie met Israëlische bondgenoten, de Iraanse dreiging, en het belang van het hebben van een sterk leger” zei McConnell de week op ABC televisie.

Als Hagel zijn nominatie wordt goedgekeurd, zal hij de eerste voormalige vrijwillige militair zijn die het Pentagon mag leiden. "Het werk van de bescherming van onze natie is nooit af. We hebben nog veel te doen ", zei Obama bij de voordracht. "Chuck Hagel vertegenwoordigt de tweeledige positie die wij meer in Washington nodig hebben ... en hij heeft het respect van zowel Republikeinen en Democraten verdiend."

De Democratische senator John Kerry van Massachusetts is door Obama genomineerd als zijn volgende minister van Buitenlandse Zaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May