Bezorgdheid over Chávez neemt toe
03 Jan 2013, 23:00
foto


De gezondheid van president Hugo Chávez baart de afnemers van Venezolaanse olie in het Caribisch Gebied grote zorgen. Chávez is in Cuba en is in december voor de vierde keer geopereerd aan kanker. Naar verluidt ligt hij met complicaties in het ziekenhuis in Havana.

Vicepresident Nicolás Maduro en een broer van de president, Adán, zijn in Havana om met de artsen van de Chávez te overleggen. Sommige media speculeren dat Chávez kunstmatig in leven wordt gehouden en dat Adán namens de naaste familie naar het overleg is gestuurd. Sinds de operatie op 11 december is er niets meer van Chávez in de openbaarheid vernomen.

Het Venezolaanse staatshoofd is de bedenker van het Petrocaribe project, waarbij landen in de regio op krediet olie van Caracas kunnen kopen. In principe subsidieert Chávez de olie voor de circa 70 miljoen inwoners van de landen die in het Caribisch gebied en Centraal Amerika deze olie importeren.

Het lot van Petrocaribe is onbekend als de 58-jarige Chávez bezwijkt aan de ziekte. Petrocaribe ontstond in 2005 en biedt de aangesloten landen de mogelijkheid olie te kopen van de staatsoliemaatschappij PDVSA en deze later te betalen. Voor de olie moet 5 procent van de waarde worden betaald en de rest gespreid over 25 jaar tegen een rente van 1 procent.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May