Column: Terugblik
Voor mij springen er twee gebeurtenissen eruit.
De dood van mijn vader. Afgelopen jaar ben ik wees geworden. Het klinkt raar om dat van volwassene te zeggen, maar zo voelt het aan. Het is de eerste kerst en oud en nieuw waarbij ik geen vader of moeder meer heb om naartoe te gaan. Ik mis ze.
De tweede gebeurtenis is van maatschappelijke aard en hangt samen met de pijn van mijn ouders en dat is de hele kwestie rond de amnestiewet. Die kwestie heeft flink ingehakt bij mij: de discussies, de manipulaties, de uitkomst.
Toevallig kwam ik op internet een oude weblog uit 2009 tegen van Harry van Bommel met als titel “Amnestie voor Nederlandse oorlogsmisdaden”. Het verhaal is schokkend en toont aan wat we in Suriname ook zien: macht kent geen moraal.
Van Bommel schreef: “Nederland heeft de militairen die in 1947 oorlogsmisdaden pleegden in het Indonesische plaatsje Rawagedeh amnestie verleend. Dat blijkt uit een brief van de toenmalige Nederlandse commandant generaal Spoor die in Netwerk werd getoond.”
Om wat voor soort misdaden ging het? De wrede bezetting van Indonesië was natuurlijk een misdaad op zichzelf. Die misdaad is in Nederland steeds gerechtvaardigd met de kreet: “Daar werd iets groots verricht!” En niemand in Nederland die zich afvraagt: “Wie heeft je gevraagd om daar iets groots te gaan verrichten?”
Historicus Hans Goedkoop die nu een serie over Indonesië op de Nederlandse buis brengt, zegt: “Waar gehakt wordt, vallen spaanders.” Dat is ook een manier om misdaden goed te praten.
Toen de Indonesiërs hun land wilde bevrijden van hun Nederlandse onderdrukkers – zoals de Nederlanders hun land wilde bevrijden van hun Duitse onderdrukkers – zijn ze massaal in opstand gekomen. De Nederlanders wilden niet goedschiks weg uit Indonesië, zoals de Duitsers dat ook niet wilden uit Nederland. In de poging om die opstand te onderdrukken zijn 150.000 Indonesiërs vermoord. En hoe?
In de weblog van Van Bommel schreef ene Harry Scheltema een reactie over kapitein Westerling, die persoonlijk verantwoordelijk was voor duizenden executies: “Ik heb ooit in Assen gebiljart met R -De Turk- Westerling, zonder dat ik wist met wie ik van doen had. Westerling was toen een oorlogsmisdadiger in ruste met een studiebeurs. Hij wilde operazanger worden. Westerling was met zijn troepen vreselijk tekeer gegaan op Celebes en later op Java. Op Celebes wist hij ooit een ongrijpbare nationalist binnen 24 uur te pakken te krijgen. Hij had erom gewed met een Britse officier. ‘Ik heb ‘m zo te pakken’, zei Westerling, ‘wedden om een slof sigaretten?’ De volgende avond kwam de Brit het kantoortje van Westerling in en dacht gewonnen te hebben. Hij viel bijna flauw toen Westerling een deksel van een emmer tilde. In die emmer lag het hoofd van de veelbesproken nationalist. Na foltering hadden zijn landgenoten hem verraden. Over dit soort vergrijpen werd toentertijd geen heisa gemaakt. Dat kon ook niet, want een groot deel van onze jongens had stilzwijgend toegekeken of zich zelf schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.”
Een Britse officier vertelt een Engelse journalist over diezelfde ontmoeting met Westerling (het verhaal wordt dus vanuit de andere kant bevestigd): “Op een ochtend ging ik naar Westerling om wat te drinken en een praatje te maken. Opeens hij nam heel kalm een afgehakt hoofd uit de prullenbak naast zijn bureau. Hij zei dat dat het hoofd was van een rebellenleider die hij net had afgesneden." Westerling zei tegen de Engelse officier alsof hij hem wilde onderwijzen: “Zo moet je een opstand neerslaan.”
Foltering en onthoofding. Wat de SS’ers in Nederland niet eens durfden, deden de Nederlanders in Indonesië alsof het normaalste zaak van de wereld was. En hiervoor hebben ze zichzelf amnestie gegeven.
Sterker nog, Nederland strafte jongemannen die weigerden deel te nemen aan oorlogsmisdaden. Jan Maassen (1929) en Johannes van Luyn (1925) weigerden in 1949 respectievelijk 1946 om principiële redenen om mee te doen aan de “vuile oorlog”. Maassen werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en uitsluiting van het kiesrecht. Van Luyn werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Waren er tijdens de Decembermoorden soldaten die weigerden om mee te doen aan de moordpartij? En zo ja, wat is er met hen gebeurd?
In 1971 vond in Nederland een wetswijziging plaats waardoor oorlogsmisdaden niet langer kunnen verjaren. Uitdrukkelijk werd in de wet opgenomen dat dit niet geldt voor Nederlandse oorlogsmisdaden begaan in Indonesië tussen 1945-1950. Waarom kon deze amnestiewet gewoon door het Nederlandse parlement worden aangenomen?
Dat kon omdat macht geen moraal kent.
Sandew Hira
Vandaag
-
21:09
Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
-
19:11
Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
-
17:33
Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
-
16:06
NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
-
14:27
Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
-
12:25
Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
-
10:23
Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
-
08:41
Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
-
06:37
Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
-
05:02
Steeds meer zon met wegtrekkende buien
-
03:14
Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
-
01:56
Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
-
00:59
Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
-
00:00
Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Gisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan
Eergisteren
- Ruim 100 decoraties met oog op 50 jaar Srefidensi
- Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
- Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
- Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
- Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
- Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
- Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
- Gezin gekneveld bij brute overval
- Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
- Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
- Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
- China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
- Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
- Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden