VN laat stem horen in Delhi-incident
30 Dec 2012, 18:00
foto
Indiase demonstranten in Delhi na de crematie van het 23-jarige slachtoffer van groepsverkrachting. (Foto: AFP)


VN-secretaris-generaal, Ban Ki-moon, heeft er bij de Indiase regering op aangedrongen actie te ondernemen om vrouwen te beschermen. Zijn oproep komt nadat een 23-jarige student stierf aan verwondingen die zij had opgelopen tijdens een groepsverkrachting in Delhi.

"Elk meisje en vrouw heeft het recht om te worden gerespecteerd, gewaardeerd en beschermd", zegt Ban Ki-Moon in een verklaring waarin hij de inspanningen van de regering verwelkomd. Maar hij vraagt om "verdere stappen en hervormingen om dergelijke misdrijven te voorkomen en daders te brengen voor het gerecht".

De tussenkomst van de VN tilt de gevolgen van het incident twee weken geleden naar een nieuw niveau en onderstreept de schade die het heeft toegebracht aan de internationale imago van India, die al gehavend is door corruptieschandalen, een enorme stroomstoring eerder dit jaar, en de vertragende economische groei.

Intelligente, onafhankelijke vrouw
Het lichaam van het slachtoffer is vanmorgen kort na zonsopgang gecremeerd volgens de Hindoe rituelen in Delhi. Ze was de oudste van de drie kinderen en was naar verluid een intelligente, grappige en onafhankelijke vrouw met een nederige achtergrond en waren haar docenten van de medische school onder de indruk van haar prestaties. In het ouderlijke huis, een één-slaapkamer appartement, onderwees ze schoolkinderen om geld te verdienen. Haar vader is een lader op de luchthaven van Delhi. In de lokale media zijn vrienden geciteerd, die zeiden dat ze van plan was te trouwen met haar 28-jarige vriend met wie ze was toen ze werd aangevallen.

Minister-president, Manmohan Singh, en Sonia Gandhi, de voorzitter van de regerende Congrespartij, waren op het vliegveld toen haar stoffelijk lichaam uit Singapore aankwam. Artsen in Singapore hebben geprobeerd haar te redden nadat ze tien dagen lang was behandeld in India. Singh en Gandhi zijn zwaar bekritiseerd om hun verlate reactie op het incident dat in heel India heeft geleid tot diepe verontwaardiging, verdriet en woede.

Aanval van zelfanalyse
Uit cijfers die vandaag zijn gepubliceerd blijkt dat ondanks de 635 gemelde gevallen van verkrachting en 745 arrestaties dit jaar, er maar één veroordeling is geweest. In 2011 zijn er 572 verkrachtingen gemeld bij de politie in Delhi, in 2010 waren dat er 507, in 2009 469 en in 2008 466. De regering heeft gezegd dat zij snelrechtbanken zal instellen om de processen te versnellen.

De crematie heeft in het geheim plaatsgevonden en onder zware politiebewaking. De media namen het collectief besluit om weg te blijven. Demonstraties die roepen om hervormingen en executie van de zes mannen die zijn aangehouden in verband met de aanval, blijven aanhouden in Delhi en andere grote steden net als in de afgelopen twee weken.

Ondanks dat 18.000 politiemensen, bijna een kwart van het politiekorps van Delhi, vandaag waren ingezet om de veiligheid in het centrum van de hoofdstad te garanderen, waren er toch enkele schermutselingen. India is ondergedompeld in een buitengewone aanval van zelfanalyse na de dood van de vrouw. De media hebben uitgebreid verslag gedaan van de aanval, die op 16 december plaatsvond in een rijdende bus in het zuiden van Delhi.

Probleem enorm complex
Alle voorpagina's van zondag en nieuws bulletins waren gewijd aan het incident en de nasleep daarvan. Heel wat high society nieuwsjaarspartijen in de hoofdstad en elders geannuleerd. Bollywood-sterren hebben hun schaamte en woede uitgesproken. Topacteur Shahrukh Khan twitterde: "Verkrachting belichaamt seksualiteit zoals onze cultuur en maatschappij het heeft omschreven: Het spijt me zo dat ik een deel ben van deze maatschappij en cultuur." Bollywood zelf ligt onder vuur. Een columnist sprak over hoe de inhoud van vaak klassieke films "heiligen pesten en vrouwen besluipen".

De VN heeft aangeboden om India te helpen "kritische diensten te versterken voor slachtoffers van verkrachting" met technische expertise en andere ondersteuning zoals vereist ", zei Ban Ki-Moon. Het probleem is echter enorm complex. Vrouwen op het platteland van India zijn bijvoorbeeld kwetsbaarder, omdat een gebrek aan sanitaire voorzieningen hen dwingt om in het donker in het bos of veld te poepen.

De affaire heeft de kloof tussen de politieke elite van India en jongere kiezers blootgelegd. "Er is een grote demografische factor die we beginnen te zien. Hoe partijen hierop reageren zal hun politieke toekomst bepalen”, zegt analist Swapan Dasgupta.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May