Het verschil is dat je minder kan kopen met je geld
30 Dec 2012, 04:00
foto


(Aangeboden)

De politiek van misleiding viert de afgelopen dagen hoogtij. In diverse krantenberichten en in televisieprogramma’s worden de burgers gebombeld met propagandaboodschappen over hoe goed de regering het wel doet. Voortdurend worden in dat proces halve waarheden verkondigd en worden er aan de lopende band pogingen ondernomen om ons volk te misleiden en zo nu en dan te intimideren. Enkele voorbeelden in dit kader zijn. De uitleg van een medewerker van het kabinet van de president over de AOV-aanpassing, waarbij doodleuk de invloed van de devaluatie van vorig jaar en de invloed van de sterk gestegen prijzen buiten beschouwing worden gelaten. Een ander voorbeeld was de toegezegde verhoging van de AOV naar een niveau van SRD 1000. De aankondiging heeft zowel op de website van de NDP als op die van het kabinet van de president gestaan. En ook in het radioprogramma Bakana Tori is diverse malen de aankondiging van een AOV aangegeven.

De governor van de Centrale Bank van Suriname, die in feite als monetaire autoriteit een neutrale rol zou moeten innemen, gedraagt zich steeds meer als de politieke minister van Financiën en verschaft ook regelmatig halve informatie over het financieel economisch gebeuren. Hij gaat bijvoorbeeld ook nooit in op zijn belofte over een inflatie van twee en een half procent. De werkelijkheid is dat de gemiddelde inflatie ruim 200 procent meer is dan de gedane belofte. Over de voedselinflatie, die vele malen hoger is rept deze autoriteit nooit iets. Ook over de uitstaande rekeningen van de staat, praat de gpvernor ook nooit, terwijl alom bekend is dat deze rekeningen lang niet altijd op tijd worden voldaan. Zo is er nooit een verklaring van hem gekomen over het cumulatief tekort op de staatsfinanciën, sinds het begin van het jaar en per september 2012 van SRD 473 miljoen. De recente verklaring van de governor van de Centrale Bank van Suriname dat onze monetaire reserve de US$ 1 miljard lijn is gepasseerd zonder daarbij de groei van de totale maatschappelijke geldhoeveelheid in zijn beschouwing te betrekken, is ook merkwaardig en vreemd. Wij vragen ons af of de groei van de monetaire reserve niet door een technische truc heeft plaatsgevonden zoals eerder dit jaar het BBP-cijfer kunstmatig met plus minus 20% is verhoogd.

Niet aan hun woord gehouden
Veel burgers hebben met hoge verwachting uitgekeken naar de behandeling van het Volkshuisvestingsplan in De Nationale Assemblee. De toezegging aan de gemeenschap was immers dat na de behandeling de volkswoningen uit de grond gestampt zouden worden. Ook dit is niet waar gebleken en sindsdien wordt er nauwelijks meer over woningbouw gesproken. En van de 4000 tot 5000 woningen die dit 'doe-jaar' zouden worden opgeleverd is er in de verste verten niets van te zien.

De lijst van verlaagde basisgoederen zou worden uitgebreid met nog meer basisgoederen en met meer winkels. De beleidsvoerders hebben zich ook op dit vlak niet aan hun woord gehouden. Integendeel zijn de prijzen van niet alleen de basisgoederen, maar van vrijwel alle goederen flink gestegen. Ondertussen roepen de autoriteiten de burgers op om te budgetteren. Van veel burgers die tussen de SRD 300 tot SRD 1200 per maand verdienen, is echter te horen dat met zo een inkomen niets valt te budgetteren, omdat het door de devaluatie van vorig jaar en de daarop gevolgde prijsstijgingen slechts een kwestie is van stressverwerking en van overleven.

Intussen is het alom bekend dat bij de behandeling van de suppletoire begroting is gebleken dat er met onze belastingmiddelen op onverantwoordelijke wijze wordt omgegaan. Als voorbeeld kan onder meer worden aangehaald dat een schilderij van SRD 283.000 als cadeau aan een bevriend staatshoofd is gegeven. Ook is gebleken dat door het kabinet voor tientallen miljoenen wordt uitgegeven aan drank, voedsel en andere feestelijke attributen.

Misleiding
Nu al blijkt dat de beloofde meer dan 50% participatie in de beide gouddeals, noch voor de kerst en ook niet na de kerst tot stand zal komen. Een toppunt van misleiding is het plaatsen van een billboard in Wanica, terwijl men van tevoren wist dat misschien pas over twee tot drie jaar daar een ziekenhuis zal staan.
Enkele incidenten van onbehoorlijk bestuur waren recent de uitgifte van grote lappen grond en van concessies van onze natuurlijke hulpbronnen aan vriendjes en politieke loyalisten, dit terwijl de kleine man jaren lang door het stof moet bijten om iets van de staat te verwerven waarop hij recht heeft. Overigens is bekend dat deze concessies voor miljoenen dollars worden door verkocht aan buitenlanders die het vaak niet nauw nemen met ons milieu.

Uit betrouwbare bron is vernomen dat het ministerie van Openbare Werken aan een politieke loyalist die geen ervaring heeft op dit gebied, zonder openbare inschrijving, een project voor de constructie van een civieltechnisch werk van ongeveer SRD 120 miljoen heeft gegund. Wij hopen niet dat dit het volgende nationale schandaal wordt.
Geen wonder dat we nu aan het eind van het 'doe-jaar' van deze regering moeten concluderen dat onder druk van de samenleving inmiddels reeds acht ministers het veld hebben moeten ruimen.

Alle rechtgeaarde Surinamers hebben grote moeite met een regeringsbeleid dat is gebaseerd op het brengen van voordelen voor slechts enkelen, terwijl grote groepen in de samenleving skeer zijn.
De afdeling Paramaribo van de Nationale Partij Suriname kijkt vooruit en staat voor transparant en dynamisch beleid dat gericht is op het brengen van voordelen op het maatschappelijk en economisch vlak voor de lokale ondernemers, de middenklassen en de sociaal zwakkeren van ons Switi Sranan.

Afdeling Paramaribo NPS
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May