'60% deal Iamgold en 58% Newmont blijven in Suriname'
30 Dec 2012, 02:00
foto
President tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse zaterdagavond in Ocer. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse stelt dat op basis van de bestaande overeenkomst met de Canadese multinational Iamgold, 45% van de opbrengsten uit de goudsector in het land blijft. Met de nieuwe deal profiteert Suriname voor 60% van het goud. Wat Surgold (een joint venture tussen Suralco en de Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont) betreft, was 53% bereikt door de Nieuw Front regering. Nu is dit percentage gebracht naar 58.

Bouterse ging tijdens de 'owru-yari' massameeting van de Nationale Democratische Partij in het nieuwe partijcentrum Ocer, zaterdagavond in op de gouddeals die zijn gesloten. Hij zei dat de onderhandelingscommissies conform de richtlijnen hebben gewerkt en een goede job hebben gedaan. De president zei dat allerlei mensen dingen uitleggen, daarom zal hij uitleggen wat het verschil is, zonder een oordeel te geven over de beleidsinzichten van toen en van nu.

Mede verantwoordelijkheid
Met Iamgold had de vorige regering een deal van 5%. Alles bij elkaar opgeteld blijft 45% in het land. "Deze regering heeft gezegd, wij willen mede verantwoordelijkheid. Wij willen ons inkopen voor 30%. Wij zijn medeaandeelhouder en hebben mede controle op de productie en export van ons goud", legde Bouterse uit. Hij benadrukte dat niet gewacht wordt tot mensen je cijfers geven. "Je neemt deel en je controleert. Het gevolg is dat niet 45 maar 60 procent uit de sector in Suriname zal blijven", stelde Bouterse.

De president gaf het vorige onderhandelingsteam onder leiding van Gerard Lau over de onderhandeling met Newmont een complimentje. Volgens Bouterse was die commissie "een heel stuk opgeschoten". Die commissie was 15% overeengekomen. Volgens Bouterse was er geen controle en participatie. Uit de sector zou met deze deal 53% in het land blijven. "Wij zijn nu op 25% participatie met controle en medeverantwoordelijkheid. Er is een enorme stap voorwaarts gezet van 53% naar 58%". Bouterse zei dat het niet eenvoudig is om met de multinationals om de tafel te zitten. Zij beschikken over "een laboratorium aan deskundigen".
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May