Bond Havenbeheer vraagt ingrijpen president
29 Dec 2012, 14:30
foto
Het gebouw van Pertjajah Luhur bij de Wijdenboschbrug aan de Mangrovelaan.


De vakbond bij NV Havenbeheer vraagt president Desi Bouterse om in te grijpen bij Pertjajah Luhur en de geplande festiviteiten stop te zetten. In een brief aan het staatshoofd wijst de bond op de gevaarlijke situatie die er heerst, waarbij een ramp kan ontstaan als er niets wordt gedaan. Intussen heeft partijvoorzitter Paul Somohardjo aan Starnieuws meegedeeld dat er geen vuurwerk zal worden afgeschoten tijdens de owru yari-viering.

De open brief aan de president luidt als volgt:
Excellentie,

N.V. Havenbeheer bezit een stuk land gelegen aan de linkeroever van de Surinamerivier. Dit stuk land (erfpacht) is bij de oprichting van het bedrijf, door het toenmalige Rijksdeel Suriname ingebracht in de vorm van aandelen van de naamloze vennootschap Havenbeheer (100% eigendom van de Staat Suriname).

De regering onder leiding van president J.Wijdenbosch heeft in de regeerperiode 1996-2000 besloten om een vaste oeververbinding tussen Paramaribo en Meerzorg tot stand te brengen, middels de bouw van een brug die aan de linkeroever van de Surinamerivier, gedeeltelijk over het terrein van Havenbeheer moest lopen.
Die regering heeft een stuk land toebehorende aan Havenbeheer, ingevorderd met de bedoeling om na de bouw van de brug, de grond die niet was gebruikt terug te geven aan Havenbeheer. De teruggave is niet geformaliseerd.

Tijdens de regering onder leiding van president R.Venetiaan 2005-2010 is een terrein, allernaast de brug (z.g.Wijdenboschbrug) onder 'vreemde' voorwendselen afgegeven aan n.v. Trailblazers die opgaf dat de grond zou worden aangewend voor industriële activiteiten.
De directie, raad van commissarissen en vakbond bij Havenbeheer hebben zwaar protest aangetekend bij de autoriteiten en heeft de vakbond acties gevoerd om te voorkomen, dat eigendommen van Havenbeheer in handen kwamen van derden.
Dit alles heeft geen resultaat opgeleverd.
Door de directie van n.v. Havenbeheer werd aan de vakbond meegedeeld, dat een rechtszaak aanhangig zou worden gemaakt tegen de bezetter van het terrein en tegen de Staat Suriname.
De vakbond heeft zich toen neergelegd bij dat besluit omdat de wet wordt geëerbiedigd.

Enkele maanden geleden verscheen in de pers het bericht, dat bedoeld terrein bezit is van een politieke partij en dat er een radiostation en een televisiestation ook deel zouden uitmaken van de opstallen. Tot dat moment onthield de vakbond zich acties.
Recentelijk mochten wij vernemen, dat de politieke partij voornemens is feestactiviteiten te organiseren op het terrein, daarmee negeert zij waarschuwingen van de afdeling HSEQ van Havenbeheer, dat het onveilig is om feestactiviteiten op die locatie te ontplooien.

Excellentie, door dit onverantwoord gedrag ontstaat de mogelijkheid van calamiteit o.a. het gevaar dat bij een explosie de grote tanks van Suritex en SOL de buurten Abra Broki, Beekhuizen, van Dijk, Zorg en Hoop, en delen van de Waterkant, de Wijdenboschbrug de Nieuwe Haven en delen van Meerzorg weggevaagd zullen worden.
Dit zal een ramp worden voor Suriname, een land dat bezig is een leidende rol in wereld te vervullen.
Omdat de vakbond bij Havenbeheer een harmoniemodel hanteert met de directie, waarbij de belangen van en de vooruitgang prioriteit genieten, acht de vakbond het wenselijk en noodzakelijk een dringend beroep op u te doen om geplande festiviteiten op het terrein deel uitmakend van de Nieuwe Haven en waarlangs de pijpleidingen van Suritex en SOL lopen, stop te zetten althans te adviseren dan wel te sommeren dat de activiteiten worden verplaatst naar een veilige locatie.
De vakbond is ervan overtuigd dat u trots bent op één van de meest belovende Staatsbedrijven (Havenbeheer) en niet zal toestaan dat dit bedrijf negatief in de publiciteit komt.
Met verschuldigde dank verblijft namens het bestuur met hoogachting,

R. Ford
Voorzitter
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May