Belfort: 91% beleid JusPol gehaald
29 Dec 2012, 00:00
foto
Minister Edward Belfort van JusPol, vrijdag tijdens de jaarafsluiting van zijn departement. (Beeld: René Gompers)


"The best is yet to come", beloofde minister Edward Belfor van Justitie & Politie (JusPol) vrijdag bij de jaarafsluiting. JusPol is vastberaden de ingeslagen weg te blijven volgen in het volgende jaar aangezien volgens Belfort 91% van het uitgestippeld beleid in 2012 succesvol is uitgevoerd.

De gehaalde resultaten van het afgelopen jaar werden door de minister in procenten uitgedrukt. Zo is aan 'infrastructurele voorzieningen' voor het ministerie 92% van de plannen gehaald en voor de 'versterking van de rechtsstaat' 83%. Bij 'rechtsbescherming en mensenrechten' is het laagst gescoord, 75%. Het hoogste cijfer werd gehaald bij 'rechtshandhaving openbare orde en veiligheid' met 99%.

Kritiek op mentaliteit
De minister stoorde zich aan het gedrag van de samenleving. Ter illustratie haalde Belfor enkele recente gevallen aan over huiselijk geweld met dodelijk afloop. "De politie treedt wel degelijk op maar het gebeurt al te vaak dat familie en naasten het werk dwarsbomen. Mensen doen allerlei dingen om verdachten vrij te krijgen en denken zaken in familiesfeer op te lossen. Zie daar de resultaten".

Het kan bij de minister ook niet in dat er al vuurwerkslachtoffers gevallen zijn ondanks de vele waarschuwingen. "Wij stoppen al zoveel in de voorlichting en treden vaker op. Toch ga je horen dat wij niets doen", zei Belfor. "Wij kunnen de mentaliteit van de mensen niet veranderen. Dat moeten zij zelf doen."

Maatregelen in vooruitzicht
In eigen gelederen is JusPol bezig schoon schip te maken. In 2012 zijn er harde maatregelen getroffen tegen leden die zich boven de wet waagden. Zo zijn er dit jaar 15 politiemannen ontslagen. Belfor deelde mee dat er nog 22 op de lijst staan om afgevoerd te worden. Ook de penitentiaire dienst zal aangepakt worden. In de Centrale Penitentiaire Inrichting zijn op 24 december verboden spullen in beslag genomen. De vangst is niet gerapporteerd, meldde de bewindsman.
"Het is hard om hard te zijn. Maar het is harder als je geen maatregelen treft", stelde de minister.

Voor 2013 zijn er enkele vernieuwingen gepland. Politiemannen zullen verplicht worden om aan fysieke trainingen mee te doen als ze in aanmerking willen komen voor een bevordering. Er komen maatregelen die het mogelijk zullen maken om buitenlanders na het verloop van hun visa het land uit te zetten. In 2013 zal JusPol extra hard werken om het tekort aan rechters, griffiers en vervolgingsambtenaren terug te dringen.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May