PCS hard bezig zijn imago te verbeteren
28 Dec 2012, 07:00
foto
Dayasankar Mathoera, algemeen directeur PCS.


Met het afschieten van enkele meters 'pagara' heeft het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) donderdagmiddag "een jaar vol uitdagingen en geboekte successen", afgesloten. "We hebben de zorg bereikbaar, betaalbaar en beschikbaar gemaakt voor iedereen. Ook voor buitenlanders”, zei PCS directeur Dayasankar Mathoera alvorens de lont aan te steken. Aan de hand van cijfers heeft hij het reilen en zeilen van de inrichting door het afgelopen jaar weergegeven.

Er zijn dit jaar 900 personen in PCS opgenomen, 645 mannen en 255 vrouwen. Hiervan zijn 31 buitenlanders, onder wie een Belg, een Egyptenaar, twaalf Nederlanders, negen Guyanezen, vier Brazilianen en vier Frans-Guyanezen.
'Psychotische terugval' is in 552 gevallen de belangrijkste reden voor opname geweest. Voor 'decompensatie' (psychische stoornis) zijn 190 personen opgenomen. Vorig jaar werden er 119 personen hiervoor opgenomen.

Er zijn dit jaar 109 personen met een verslavingsprobleem opgenomen van wie de meesten worstelen met alcoholisme. 2012 telde 35 gevallen van suïcidaal gedrag. Dit is een afname, aangezien er vorig jaar 53 gevallen waren geregistreerd. Verder waren opgenomen veertien personen met 'bipolaire stoornissen'. Dat was vorig jaar nog 51.
De meeste opnames zijn gedaan in november ten tijde van de ACP-EU meeting. Er zijn toen 94 zwervers van de straat gehaald.
Ondertussen zijn er 887 personen ontslagen uit de inrichting. Vorig jaar bedroeg het aantal opnamen 907.

Imago verbeteren
Het nieuwe beleid van PCS is er op gericht om zo min mogelijk patiënten in de inrichting te houden. Ook wordt er gewerkt aan herintegratie van de personen in de samenleving. Mathoera sprak zijn tevredenheid uit over de inzet van de diensten die dit zorgbeleid ten uitvoer brengen in het bijzonder de SPD (Sociaal Psychiatrische Dienst). De diensten houden zich niet alleen bezig met de 'cliënt' maar ook met de directe omgeving.

Er zijn nu ook afdelingen van de SPD in de districten opgezet. Het beleid houdt ook in dat het imago van de PCS fysiek verbeterd wordt. Nieuwe gebouwen en renovaties zijn onderdeel hiervan. Mathoera bracht in herinnering de opening van het afkickcentrum, de moderne keuken, de bibliotheek, de behandel- en opnamecentrum voor mannen, die voor het grootste deel uit eigen middelen zijn betaald.

Uitdagingen
Mathoera gaf aan dat niet alle doelen die voor 2012 uitgestippeld waren, gehaald zijn. PCS had onder andere graag gezien dat er een overeenkomst gesloten werd met het ministerie van Defensie daar het ziekenhuis wederom de behandeling van ex-militairen heeft opgepakt.

"We sluiten een turbulent jaar toch goed af", zei Mathoera. "2013 heeft nog meer uitdagingen maar die gaan wij goed voorbereid aan". Het volgend jaar wil PCS een samenwerking aangaan met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en zijn netwerk naar de regio uitbreiden.
Hierna werd de pagara aangestoken en vanaf een veilige afstand keken de PCS'ers toe hoe alle 'hebi's' van 2012 werden weggeschoten.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May