Toyota klaar om titel te herwinnen
26 Dec 2012, 15:00
foto
De cijfers van Toyota geven volgens bedrijfspresident Akio Toyoda aan dat de terugslag van 2011 stevig achter de rug is.


Toyota stevent af op het terugwinnen van de titel van ’s werelds grootste autofabrikant in 2012. Vorig jaar moest Toyota genoegen nemen met de derde plaats.

De Japanse firma zegt in 2012 een stijging van 22% van de omzet te verwachten. Wereldwijd heeft Toyota 9,7 miljoen auto’s verkocht. Het grootste deel van dit aantal – 8,7 miljoen – is afkomstig van haar eigen merk en Lexus voertuigen.

Toyota moest vorig jaar de eerste plaats afstaan aan het Amerikaanse General Motors. De Duitse Volkswagen was goed voor de tweede plaats. De productie van Toyota werd in 2011 ernstig geraakt door de tsunami en aardbeving in Japan en de overstromingen in Thailand.

Internationale vraag
Eerder behield Toyota in drie opeenvolgende jaren, van 2008 tot 2010, de kroon voor ’s werelds grootste automaker en verkoper. De vraag naar de voertuigen is tevens getemperd door de negatieve publiciteit rondom het frequente massa terugroepen van voertuigen als gevolg van defecte onderdelen sinds 2009. De reputatie van betrouwbaarheid van de firma werd daardoor ernstig aangetast.
Bovendien heeft de versterking van de yen - die in de afgelopen vijf jaar meer dan een derde is gestegen ten opzichte van de dollar – Toyota’s kostenconcurrentievermogen ondermijnd.

Ondanks dit alles zegt het bedrijf te verwachten dat de omzet in 2013 nog verder zal stijgen met 2%. Zijn dochteronderneming die Hino-trucks maakt, zal zorgen voor de grootste toename in het komend jaar. De groei zal afhangen van de stijgende internationale vraag, aangezien het bedrijf verwacht dat de autoverkopen op de thuismarkt volgend jaar scherp zullen dalen. Immers is afgelopen september de overheidssubsidie voor de verkoop van lage emissie-auto’s verstreken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May