China treedt hard op tegen kinderhandel bendes
25 Dec 2012, 21:30
foto
Kinderhandel in China blijft een groot probleem.


Een nationale operatie in China heeft ertoe geleid dat negen bendes die verantwoordelijk waren voor kinderontvoeringen zijn opgepakt. Er zijn 355 verdachten gearresteerd en 89 kinderen gered.

Het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid zei maandag dat hij de negen-provincie operatie in december heeft uitgevoerd nadat hij meldingen had ontvangen van ontvoeringen uit het zuidelijke provincies van China, Fujian en Yunnan.

Het ministerie zei dat de activiteiten van kinderhandel zich uitstrekken over verschillende provincies en dat de verdachten ontvoerde kinderen hebben gekocht in provincies waaronder Yunnan en Sichuan. Ze hebben de kinderen overgebracht naar andere provincies, waar ze zijn verkocht tegen enorme winsten.

Kopers niet strafbaar
Het staatsnieuwsagentschap Xinhua News Agency zei dat in een geval een één-maand-oude baby jongen uit de provincie Yunnan is verkocht aan een familie in de provincie Fujian voor US$ 10.000. Volgens Xinhua kon de babyjongen maximaal US$ 14.250 opbrengen.

Ondanks harde juridische straffen waaronder ook de doodstraf, blijft kinderhandel een groot probleem in China. De handel is zeer winstgevend voor de handelaars, en de vraag is sterk, mede als gevolg van de traditionele voorkeur voor mannelijke erfgenamen, een strikte één-kind-beleid en de onkunde van de wet.

Kopers van kinderen zijn in China niet onderworpen aan strafrechtelijke vervolging als ze reddingspogingen niet in de weg staan of de kinderen niet mishandelen. Juridische deskundigen dringen aan op herziening van de wet die het kopen van ontvoerde kinderen tot een misdaad moet maken, meldt Xinhua. In 2011 heeft de Chinese politie 8.660 ontvoerde kinderen gered.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May