Saudi-Arabië verbiedt invoer Braziliaans rundvlees
24 Dec 2012, 22:00
foto


Saudi-Arabië heeft de invoer van Braziliaans rundvlees opgeschort. Het is het grootste land dat de aankoop van rundvlees uit Brazilië heeft stopgezet nadat er een geval van de gekkekoeienziekte (BSE) was bevestigd. Ook Suriname heeft dit jaar runderen uit het zuiderbuurland ingevoerd om zijn veestapel te laten groeien. De ingevoerde runderen zouden slechts bestemd zijn als slachtvee.

Het ministerie van Landbouw in Brasilia heeft de beslissing bevestigd. Een dag eerder had Egypte ook de invoer van rundvlees uit de staat Parana verboden. Twee jaar geleden was in deze staat een koe aan de gekkekoeienziekte overleden. Egypte blijft echter rundvlees uit andere staten importeren.

Tussen januari en oktober heeft Saoedi-Arabië 31.300 ton rundvlees geïmporteerd en behoort tot de top 10 grootste importeurs uit Brazilië. Het Zuidamerikaans land is 's werelds grootste exporteur van rundvlees.

Soortgelijk geval in VS
De andere grote importeurs Rusland, Hongkong en Egypte blijven Braziliaanse rundvlees afnemen, wat erop wijst dat de effecten kunnen worden beperkt. Deze drie landen hebben meer dan de helft van de 896.000 ton rundvlees dat Brazilië dit jaar tot en met september heeft uitgevoerd, afgenomen.

Voorafgaand aan Saoedi-Arabië hebben alleen Japan, China en Zuid-Afrika de invoer van rundvlees uit Brazilië stopgezet, nadat het Zuidamerikaans land op 7 december heeft bekendgemaakt dat een dertienjarige koe die in 2010 stierf in Parana, positief was getest op gekkekoeienziekte. De landen zijn allemaal kleine importeurs van Braziliaans rundvlees.

Een soortgelijk geval van atypische BSE heeft zich in april voorgedaan in de Verenigde Staten. Net als de Braziliaanse koe, is dat dier nooit in de voedselketen terecht gekomen en er was geen groot effect op de Amerikaanse uitvoer van rundvlees. De verkoop aan Saoedi-Arabië was dit jaar goed voor ongeveer 2,5 procent van de bruto-omzet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May