Kerst en nieuwjaarsdrukte drukte Albina komt op gang
23 Dec 2012, 02:00
foto
De bevolking van Albina is begonnen met het feesten in aanloop naar kerst en de jaarwisseling


De traditionele drukte rond kerst en nieuwjaar begint in Albina goed op gang te komen. Sinds het weekend maken drommen mensen uit Frans-Guyana de oversteek naar de Surinaamse oever. Er heerst een gemoedelijke sfeer in het centrum van Albina. De bedrijvigheid was zaterdag ook te merken in St Laurent Du Maruni, waar Surinaamse venters op de markt hun 'hossel' hebben.

De Franse overheid heeft vanaf zaterdag extra diensten ingelast in het vaarschema van de 'La Gabrielle', die de veerverbinding tussen beide landen onderhoudt. De douane en ambtenaren van de Militaire Politie tonen hun bedrevenheid bij het afhandelen van vracht en de immigratiepapieren van de Fransen die zich aandienen in de overvolle aankomst- en vertrekhal. De kruiers doen goede zaken. De 44-jarige kruier Oscar van Genderen ergert zich aan de mentaliteit van de jeugdige collega's, die luidruchtig de klanten voor zich proberen te winnen. Hij oefent sinds 1984 dit beroep uit en vindt dat de klant op een rustige manier kan worden benaderd.

Geen goed beleid
Het vervuilde strand en de straten in Albina verdienen geen schoonheidsprijs. Er is kritiek op bestuursdienst, die wordt verweten geen beleid te hebben. "Er wordt slechts in de vroege ochtend schoongemaakt", zegt Wilfred Jordaan, districtssecretaris en ressortleider van Albina aan Starnieuws. Hij wil hier verder niet op ingaan.

"De bestuursdienst heeft geen goed beleid", zegt Lucien Boke. Hij is voorzitter van de ressortraad van Albina. "De ressortraad worden nooit betrokken bij bestuursactiviteiten van Albina", klaagt Boke. Het feit dat Albina in een slordige omgeving kerst en de jaarwisseling ingaat, ligt volgens hem aan het niet betrekken van de bevolking. "Burgerparticipatie is zoek in Albina", stelt de volksvertegenwoordiger.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May