Fransen boeken succes met bestrijding illegale goudwinning
22 Dec 2012, 16:30
foto


Frans-Guyana boekt goede resultaten bij de bestrijding van de illegale goudwinning. “Sinds het begin van Operatie Harpie in 2008 is een afname van illegale goudwinning activiteiten waar te nemen”, zegt Hugues Delapierre, woordvoerder van de Gendarmerie Nacionale.

Delapierre geeft aan AFP, De West en Starnieuws inzage over de resultaten van bijna vijf jaren Harpie. In deze periode is ook de jaarlijkse ontbossing verminderd en het water van kreken en rivieren minder vervuild. Tussen 2008 en eind november 2012 zijn 9196 illegalen, voornamelijk garimpeiro's gearresteerd. Hiervan zijn de afgelopen vier jaren, 187 veroordeeld.

Ontmoedigingsbeleid
“Er is een 20% daling van geïdentificeerde illegale goudmijnen bereikt in vier jaar”, zegt luitenant-kolonel Jean-Michel Lacan, commandant van de Gendarmerie in Frans-Guyana. Hij legt uit dat doel van Harpie is om het totale grondgebied van Frans Guyana te vrijwaren van de illegale goudwinning, die enorme ontbossing en milieuvervuiling veroorzaakt.

De commandant deelt mee dat de meeste porknokkers Brazilianen zijn. “Ze willen snel geld maken om weer naar hun dorpen terug te keren om van het vergaarde fortuin te genieten”. Daarom is de operatie er op gericht om de bevoorrading en logistiek van de illegale goudzoekers af te snijden.

Werkwijze
Harpie operaties worden uitgevoerd door de Gendarmerie Nationale, het Franse leger en de grenspolitie. Zij hebben in de afgelopen vijf jaren meer dan 14000 missies uitgevoerd en een hoog tonnage aan brandstof, crushers, zware pompen, voedsel, korjalen, buitenboordmotoren, all terrain vehicles (atv) en voertuigen in beslag genomen en vernietigd. De meeste spullen worden ter plekke vernietigd door deze in brand te steken. De atv's, korjalen en buitenboordmotoren worden in beslag genomen en worden met toestemming van de procureur-generaal ingezet in de strijd tegen de illegale goudwinning.

Lacan antwoordt op de vraag of het zal lukken om de illegale goudwinning uit te bannen, dat de goudprijs een belangrijke factor is. Zolang die wereldmarkt prijs hoog blijft, zijn mensen bereid enorme risico’s te nemen. Volgens de Gendarmerie officier is door Harpie een beter inzicht verkregen van de structuur en logistiek van de illegale goudwinning. Illegalen worden opgepakt en gedeporteerd, waardoor steeds minder goudputten in bedrijf zijn en daardoor minder ontbossing en milieuvervuiling ontstaat. Hiervoor zijn bijna dagelijks ongeveer 1000 man van de Franse gewapende machten in beweging.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May