Coalitie vraagt onderzoek naar uitgifte concessies
22 Dec 2012, 01:30
foto
De coalitie stemt voor de motie waarin het regeringsbeleid wordt ondersteund. (Foto: Raoul Lith)


De coalitie-fracties hebben president Desi Bouterse in een motie gevraagd om de uitgegeven concessies te onderzoeken en op de kortst mogelijke termijn verslag hiervan aan De Nationale Assemblee te doen toekomen. Het gaat om de concessies die aan Bruynzeel toebehoorden en verstrekt zijn aan Mahender Gopi, die nu onderminister is. Hij is directeur van twee naamloze vennootschappen, die in april dit jaar werden opgericht.

De regering werd opgeroepen om het beleid van 2013 uit voeren met de nodige aandacht voor de uitvoeringscapaciteit van de overheid en overheidsinstituten. De president werd gevraagd om voort te gaan op het ingeslagen pad van transparantie van beleid en dit verder uit te bouwen. De motie werd met 32 stemmen vóór en 12 tegen aangenomen.

Veelbelovend
In de motie wordt opgemerkt dat de de regering direct na haar aantreden vergaande maatregelen, met de nodige durf, heeft moeten treffen om de noodzakelijke ordening in het door haar geërfde financieel-economische en maatschappelijk situatie te bewerkstelligen. Gedurende circa twee jaren heeft volgens de coalitie het volk zware tijden moeten doormaken vanwege de toen getroffen harde maatregelen, waarbij allen offers hebben moeten brengen.

Suriname heeft van verschillende internationaal gerenommeerde financiële instituten vele complimenten ontvangen voor de herstelde staat van onze openbare financiën, in het bijzonder voor de gezonde financieel-monetaire situatie van ons land. De regering is volgens de coalitie erin geslaagd de Surinaamse economie op eigen kracht veelbelovend te maken, en dat nota bene te midden van een periode van een diepe financiële crisis in de wereld.

Hervormingen
In de motie wordt opgemerkt dat bij de presentatie van het te voeren regeerbeleid in het dienstjaar 2013 de president heeft aangegeven het volk naar alle redelijkheid te laten delen in de ontstane financieel-economische groei. Er zullen investeringen komen in de sociale sfeer, met name de hervormingen in het onderwijs, armoedebestrijding, investeringen in de gezondheidszorg en huisvesting. Aangegeven is dat de economische groei die momenteel plaatsvindt op basis van ontwikkelingen in de niet-duurzame mijnbouwsector, omgebogen zal worden naar duurzame groei door investeringen in de duurzame sectoren als toerisme, dienstensector en de agrarische sector.

De meerverdiensten uit de niet-duurzame mijnbouwsector zal voor een deel worden gebruikt om een zogenaamde Welvaartsfonds te creëren ter verdere stabilisatie van de economie.
De regering heeft aangegeven de achterstanden in grondaanvragen te zullen inlopen door een nog speciaal voor dit doeleinde in te stellen unit.
De fractieleider van het Nieuw Front, Radjkoemar Randjietsingh, merkte op dat de motie huichelachtig is. Hij vroeg de president om op zijn zaak te letten, want hem is gevraagd om het beleid transparant te houden. Volgens Randjietsingh wordt hiermee erkend dat dit niet het geval is nu. Ook de vraag om een onderzoek in te stellen naar uitgifte van concessies is volgens het Nieuw Front een motie van wantrouwen in een ander jasje.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May