Boetoe bezorgd over politieke stap jeugdparlementariërs
23 Dec 2012, 18:00
foto


Diverse jeugdparlementariërs maken deel uit van jongerenbesturen van politieke partijen. Derryl Boetoe, voorzitter van het Nationaal Jeugd Parlement, vindt de situatie zorgwekkend. Hij vindt het jammer dat enkele van zijn collega’s ervoor gekozen hebben om op de politieke voorgrond te gaan staan.

“Dit is zeker iets om erover te praten”, merkt Boetoe tegenover Starnieuws op. “Het beste zou zijn als de jeugdparlementariërs na hun periode een politieke partij zouden joinen.” Volgens Boetoe is participatie wel goed, maar de timing is verkeerd. De jeugdparlementariërs Jayend Karaya, Praathna Sital (ondervoorzitter Jeugdparlement), Regillio Dors en Stefanus Ligorie maken deel uit van het jongerenbestuur van politieke partijen.

Gaat niet samen
Boetoe onderschrijft dat staan op de voorgrond van een politieke partij en jeugdparlementariër zijn niet samengaan. “Dit is iets wat ik nooit zou doen. Het is wel een persoonlijke keus van mijn collega’s, maar het is conflict of interest. Een politieke partij heeft te maken met beleid en een jeugdparlementariër moet zaken aangaande de jeugd aankaarten. Het jeugdparlement is een inspraakorgaan. Daarnaast gaat de geloofwaardigheid van zo een collega eraan. Hoe apolitiek ben je dan en jou betrokkenheid zal ervoor zorgen dat velen een link zullen leggen. Ook de jeugd die wij vertegenwoordigen”, stelt Boetoe.

Hij benadrukt dat het goed is te participeren, voeling te houden en kennis op te doen, maar openlijk een trekkersrol te vervullen is in zijn ogen veel minder. Boetoe zegt dat deze zaken voor het jeugdparlement niet geregeld zijn. Dit houdt in dat er geen sancties en maatregelen getroffen kunnen worden, maar deze knelpunten zijn er. Ook wordt steeds de vraag gesteld of het jeugdparlement een onafhankelijke organisatie is of een politieke aangelegenheid.

Bewuste keus
Dors vindt dat de jongeren klaargestoomd moeten worden voor de politiek. “Het is een bewuste keus en juist daarom kan ik meer inspraak hebben op het beleid. Zaken van het jeugdparlement kunnen beter behartigd worden, want dan zijn wij dichter bij het systeem. Ik heb politieke ambities en dit is het juiste moment”, meent Dors, die toegetreden is tot het bestuur van de NDP-jongeren Nickerie.

Ligorie, trekker van de jongerenorganisatie van ABOP, vindt niet dat het conflict of interest is. “Ik ben geen ambtenaar. Hoe kan dit het geval zijn? Het is een vrije keus en elke burger is vrij een keus te maken. Ik kan het werk van de politiek en van het jeugdparlement gescheiden houden. Bovendien vraag ik mij af waarom wij niet openlijk op de voorgrond zijn, maar steeds op de achtergrond zijn en dan alles stiekempjes doen. Dan kom je toch gewoon uit voor wat je bent”, stelt Ligorie.

Sital heeft geen reactie aan Starnieuws willen geven over haar installatie in het jongerenbestuur NDP van het district Wanica op 15 december. Eind augustus toen collega Ligorie geïnstalleerd werd als ondervoorzitter van het jongerenbestuur van de ABOP in Marowijne , zei Sital het volgende aan Starnieuws: “Het is zijn persoonlijke keuze”. Sital wijst erop dat sinds de oprichting van het Jeugdparlement is afgesproken dat jeugdparlementariërs hun politieke voorkeur mogen hebben, maar moeten nalaten dat die keuze van invloed is op hun werk binnen deze jongerenorganisatie.

Wanita Ramnath

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May