Lening Agrarisch Krediet Fonds tijdrovend
18 Dec 2012, 22:00
foto


Het is een lange weg om een lening uit het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) te krijgen. Het papierwerk, de behandeling en goedkeuring van de stukken van de landbouwers om in aanmerking te komen voor een lening, nemen teveel tijd in beslag, zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), aan Starnieuws.

Hij vreest dat de boeren hierdoor de inzaaiperiode tot 31 december van dit jaar zullen mislopen. Hij vraagt zich af waarom er zoveel tijd verloren gaat met het papierwerk.

Oemraw stelt dat de boeren maanden van tevoren hun aanvraag hebben ingediend. Ook hebben zij voldaan aan de vereisten om in aanmerking te komen voor een AKF- lening. Hij betreurt het dat dit seizoen niet gehaald zal worden, omdat er slechts twee weken over zijn. “Sommige boeren hebben al zes maanden terug aangevraagd, anderen weer vier maanden en enkelen anderhalve maand geleden. Wij hebben voor dekking gezorgd en als het AKF ons niet kan voorzien van een lening, moeten ze gewoon onze stukken teruggeven, zodat we bij de banken ermee kunnen shoppen.”

Bezig te evalueren
De SPBA-voorzitter: “Wij zijn geen bedelaars. De boeren hebben heel wat waardevolle bezittingen als onderpand voor de lening. Maar, op deze manier houden zij ons alleen maar achter in het proces. Wie controleert dit alles? De rijstsector is aan zijn lot overgelaten. Commissies worden steeds benoemd en tewerkgesteld, zonder dat de overheid controle op de werkzaamheden uitvoert.”

Rudy Soerodimedjo, voorzitter van het AKF, zegt aan Starnieuws dat zij bezig zijn te evalueren. Elke aanvraag neemt gemiddeld drie weken in beslag, indien alle stukken in orde zijn. “Maar, soms zijn er moeilijke gevallen ertussen. Dan komt het bestuur bij elkaar, maar in de vlotte gevallen gaat iedereen vaak akkoord. Wij zullen nagaan wat de knelpunten zijn, wat de obstakels zijn en deze dan aanpakken. Het probleem kan eventueel bij ontbrekende stukken liggen, maar kan misschien ook bij de commissie liggen”, stelt Soerodimedjo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May