Suriname voerde afluisteroperatie Schaduw uit in 2010
18 Dec 2012, 08:00
foto
Rechtbank in Rotterdam


De Surinaamse justitie blijkt in 2010 een grote afluisteroperatie uitgevoerd onder de codenaam Schaduw. Tijdens dit onderzoek zijn ongeveer vijfduizend telefoontapgesprekken opgenomen. In ieder geval van Piet Wortel, hoofdverdachte in de drugszaak Tidore. Wie de andere personen zijn, is niet bekend.

Uit het Schaduwonderzoek zijn gegevens gebruikt voor het onderzoek Tidore. Dit kwam maandag tijdens de zitting in Rotterdam ter sprake. Inez Weski, de advocaat van Wortel, wilde weten hoe het Schaduwdossier en Tidore met elkaar verbonden zijn. De onderzoeken liepen ongeveer tegelijk en de resultaten overlappen elkaar ook. De telefoontaps van Wortel geven bijvoorbeeld informatie over de politieke contacten die hij in Suriname heeft. Ook is het Weski opgevallen dat het Openbaar Ministerie het gebruik van het woord tori automatisch in verband brengt met verdovende middelen.

Officier van justitie Jirko Patist zegt dat hij van Suriname een dvd heeft gekregen met alleen de gesprekken die Wortel heeft gevoerd. Hij zegt dat hij de beschikking wil hebben over het hele Schaduwdossier, maar dat hij dit nog niet heeft ontvangen. Piet Wortel blijft aangehouden. Er zijn ook drie nieuwe verdachten toegevoegd aan deze zaak. De verdachten zouden onder leiding van Piet Wortel jarenlang vele duizenden kilo’s cocaïne hebben gesmokkeld. Er is nog geen nieuwe zittingsdatum vastgesteld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May