Directeur Nationale Veiligheid betreurt incident CTU-leden
17 Dec 2012, 17:00
foto


Elke landsdienaar, ongeacht discipline, functie of rang dient zich te houden aan de in Suriname geldende wettelijke regelingen, waaronder het Wetboek van Strafrecht. De politie, als instantie met algemene opsporingsbevoegdheid belast, heeft in het kader van de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid en bij eventuele overtreding van strafbepalingen, de bevoegdheid om elke Surinamer staande of aan te houden.

Als het een militair betreft, zal die worden overgedragen aan de Militaire Politie daar op militairen het militaire strafrecht en strafrechtspleging van toepassing is. “Dat geldt dus ook voor de militairen die zijn ingedeeld bij de CTU”, schrijft de perschef van het Kabinet van de President namens de directeur Nationale Veiligheid.

Gesleept en bedreigd
De verklaring heeft alles te maken met het incident van zaterdagnacht op de kruising van de Mr. J.C. De Miranda- en de Lim A Postraat. Twee leden van de Counter Terrorism Unit (CTU) zouden een man uit zijn auto hebben gesleept en bedreigd met twee vuistvuurwapens. De CTU-leden zouden de man hebben ‘beloofd’: ‘No span, fos’ kerst yu’o vermist. Da mi ou seni yu lek’ wan kerstpakket’.

De man was op de kruising van de wegen gestopt voor het verkeer. De CTU-leden die vlak achter hem reden, konden het niet verkroppen dat hij was gestopt. Ze gingen tekeer tegen de man, pakten hem hardhandig aan toen deze tegensprak. De man heeft aangifte gedaan, terwijl de CTU-leden naar de Waterkant gingen. Op aanwijzingen van de burger gingen twee agenten van bureau Keizerstraat naar de Waterkant om de zaak te onderzoeken. Ook de agenten werden aangepakt door de CTU-leden. De 'vermoedelijke daders' zouden hebben aangegeven dat ze CTU-leden zijn en geen verantwoording verschuldigd waren aan de politie. Toen de politiemannen de leden wilden blokkeren om weg te rijden, probeerden de CTU-mannen in te rijden op een agent. De politieman heeft een verwonding opgelopen aan zijn been. De CTU-leden zijn daarop weg gereden. De Militaire Politie was intussen ook ingeschakeld.

Verontschuldigingen
“Wij willen u, het Surinaamse volk, verzekeren dat indien leden van die eenheid zich schuldig hebben gemaakt aan de feiten zoals die in de publiciteit zijn vermeld, er disciplinaire sancties en eventueel vervolging zal plaatsvinden,” staat verder in de verklaring van de directeur Nationale Veiligheid.

Er volgt een diepgaand onderzoek in deze zaak. “Indien komt vast te staan dat het een en ander zich werkelijk heeft voorgedaan, betuigen wij hierbij onze spijt over het gebeurde en bieden aan de slachtoffers en de samenleving hierover onze verontschuldigingen,” aldus de directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May