AZP zal kinderhartmissies continueren
15 Dec 2012, 16:00
foto
De zevende kinderhartmissie in AZP is succesvol afgesloten. Algemeen directeur Antoine Brahim zegt dat de missies gecontinueerd worden. Links specialist Dave Koolbergen en rechts cardioloog Glenn Oehlers. (Foto: Raoul Lith)


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zal er zorg voor dragen dat de kinderhartmissies gecontinueerd worden. De missies zijn in 2005 begonnen en vrijdag is de zevende succesvol afgesloten. Elf kinderen zijn geopereerd en één is gekatheteriseerd. Bijzonder was dat er zich geen enkele complicatie heeft voorgedaan en dat de kinderen al na een week naar huis mochten.


AZP werkt samen met het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC). Algemeen directeur van het AZP, Antoine Brahim, zegt dat naast de financiële voordelen ook voor de genezing en revalidatie van onschatbare waarde is dat de kinderen in eigen land geholpen kunnen. Cardioloog Glenn Oehlers legt uit dat het succes van deze kinderhart chirurgische missie ligt in het feit dat de voorbereiding maanden van tevoren is begonnen. Ook is er ervaring opgedaan tijdens de volwassen hartchirurgische missies. Het team van het AZP en dat uit Leiden hebben volgens hem fantastisch werk gedaan.

Centrum voor de regio
In de regio is er volgens Oehlers geen enkel Caribisch land waar aan kinderhartchirurgie wordt gedaan, hoewel er wel een enorme behoefte daaraan is. Het is de bedoeling om het Thorax Centrum verder uit te breiden, niet alleen qua capaciteit, maar ook als faciliteit voor de regio.

Dave Koolbergen, specialist bij LUMC, zegt dat er veel expertise nodig is voor de super specialistische zorg bij het opereren van kinderen met een geboren hartafwijking. Hij benadrukt ook dat het herstel in eigen omgeving veel efficienter, effectiever en beter voor de patiëntjes is.
De resultaten zijn volgens Koolbergen absoluut vergelijkbaar met die in Nederland worden geboekt, terwijl er hier met minder technologie en ondersteuning van het laboratorium gewerkt is. Dankzij de goede samenwerking met het AZP en ervaring in het team gaat de voorbereiding steeds beter en zijn er minder organisatorische moeilijkheden dan voorheen.

Tot nu toe zijn er 88 kinderhartoperaties verricht. Deze missie heeft het AZP ongeveer SRD 110.000 gekost. De operatie kost in Nederland, zonder reis-, transport- en verblijfskosten ongeveer euro 16.000 per patiënt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May