Chávez staat voor moeilijk herstel
13 Dec 2012, 14:30
foto
Venezolanen tonen hun steun voor Hugo Chavez in Caracas.


De Venezolaanse president Hugo Chávez staat voor een "complexe en moeilijke" herstelperiode van kanker. Vicepresident Nicolas Maduro, bij voorkeur de opvolger van Chávez , heeft gezegd dat de laatste operatie van Chávez in Cuba “complex, moeilijk en kritiek” was.

Hij heeft er bij de Venezolanen op aangedrongen om te bidden voor de 58-jarige president, en om de "zware dagen” kalm tegemoet te gaan. Chávez verkeert na zijn vierde operatie in een stabiele toestand, heeft de minister van Informatie, Ernesto Villegas laten weten.

Maduro sprak samen met parlementsvoorzitter Diosdado Cabello en minister van Oliezaken, Rafael Ramirez, die president Chávez op zijn reis naar Cuba hebben vergezeld. De kinderen en kleinkinderen van de president waren ook in Havana met hem.

Een ernstige Maduro, zei met krakende stem: “Het was een complexe, moeilijke, delicate operatie", wat betekent dat "het post-operatieve proces ook een complexe en moeilijke wordt." Voordat de vicepresident sprak, toonde de staatstelevisie beelden van Venezolanden die tijdens een mis bidden voor de president. Chávez blijft in Cuba en er is geen aanwijzing wanneer hij zal terugkeren.

De Ecuadoriaanse president, Rafael Correa, die naar Havana was gevlogen met Chávez, zei dat het een “zeer moeilijke operatie” was. “Hij geeft ons alle kracht”, voegde hij eraan toe.

Rasechte revolutionair
Eerder had de vijftigjarige Maduro de operatie om kankerweefsel te verwijderen, beschreven als een “groot succes.”. De operatie duurde langer dan zes uur.Vicepresident Maduro: “Hij was heel duidelijk... dat de mensen hem in hun gedachten houden.”

Chávez was vrijdag teruggekeerd van kanker-gerelateerde behandelingen in Cuba, maar vertrok weer voor een operatie maandag vroeg. De ziekte werd bij hem voor het eerst ontdekt tijdens een operatie voor een bekken abces in juni 2011. In het weekend erkende de president zelf de ernst van zijn situatie. “Er zijn risico’s. Wie zal het ontkennen?”, zei hij in een televisietoespraak.

Hij stelde ook dat als zijn gezondheidstoestand zou verslechteren en er nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden, de mensen zouden moeten stemmen voor Maduro, een voormalige buschauffeur en één van zijn naaste adviseurs . “Hij is een rasechte revolutionair, een man met grote ervaring, ondanks zijn jeugd, met grote inzet en aanleg voor werk.”

Chávez is in oktober herkozen voor een vierde termijn en zal op 10 januari beginnen aan zijn nieuwe termijn van zes jaar. De grondwet stelt dat, indien de president in de eerste vier jaren van zijn termijn het kantoor verlaat, er binnen 30 dagen nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May