Waterforum wil integrale aanpak en duurzaam waterbeheer
12 Dec 2012, 22:00
foto


Het platform Waterforum Suriname (WFS) wil als overkoepelend orgaan voor alle sectoren die te maken hebben met water, komen tot een integrale aanpak van problemen. Zo wordt er gewerkt aan het duurzaam beheer en gebruik van water. Het forum is nieuw in Suriname en bestaat uit waterdeskundigen uit alle sectoren.

“We zijn begonnen alle disciplines die met water te maken hebben, bijeen te brengen in het platform. We kunnen alle probleemgebieden in kaart brengen en zullen met aanbevelingen en oplossingsmodellen komen naar de overheid toe”, zegt voorzitter Manodj Hindori van het WFS.

Bundeling van kennis
Vandaag is het forum gepresenteerd aan verschillende organisaties en sectoren. Het forum wordt erkend en ondersteund door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en is opgericht op 16 juli 2012. Hindori zegt dat het samenvoegen van de disciplines heeft aangetoond dat ze raakvlakken hebben, maar tot nu toe weinig of niets van elkaar wisten. “Op die manier verspil je tijd, kennis en loop je mogelijkheden mis”, stelt hij. Ook is komen vast te staan dat er al behoorlijk veel is geschreven over water en cijfermateriaal is beschikbaar. Documentatie en alle andere analyses worden nu bij elkaar gebracht waardoor er een goede basis is voor het forum om met het werk te beginnen.

Hindori gaf een presentatie over water in Suriname. Volgens hem is water een van de belangrijkste bronnen waar Suriname mee gezegend is. Water is ook een van de belangrijke factoren in de ontwikkeling van de samenleving maar is onvoldoende beschermd. Suriname heeft een overvloed aan water, waardoor er geen duurzaam gebruik is ontwikkeld. Door deze natuurlijke hulpbron te verspillen, wordt een claim gelegd op de behoefte van toekomstige generaties. Integraal beheer is dan ook een basisvoorwaarde voor het beschikbare water. Het forum zal nagaan welke partners er nog meer bestaan en actief zijn. In het bestuur van WFS zijn naast Hindori opgenomen, deskundigen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, het bedrijfsleven, Suralco, het ministerie van Arbeid Technologische ontwikkeling en Milieu, de Anton de Kom universiteit van Suriname, de Paho en Ilaco.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May