Diverse journalisten niet toegelaten tot zitting Krijgsraad
12 Dec 2012, 19:00
foto
De jurist Hugo Essed die de nabestaanden bijstaat, heeft diverse journalisten ingelicht over wat zich in de rechtszaal heeft plaatsvonden. (Foto: Raoul Lith)


Journalisten werden vanmorgen onaangenaam verrast bij de zitting van de Krijgsraad in het gerechtsgebouw aan de Frederik Derbystraat. Diverse journalisten kregen vóór de zitting in het 8 december strafproces te horen dat ze niet naar binnen mochten. De president van de Krijgsraad had beslist dat in totaal twintig personen, toegelaten konden worden tot de zitting. Hierin was het publiek inbegrepen.

Diverse journalisten en media die vijf jaar lang trouw het 8 december strafproces verslagen hebben, kregen geen toegang tot de zitting. Uitleg en protesten hielpen niet. Deze media zijn al vijf jaar geaccrediteerd bij dit proces, waardoor zij zich niet voor elke zitting hoeven aan te melden bij de Militaire Politie om geregistreerd te worden. Het is niet van te voren aangegeven dat journalisten zich vooraf moesten aanmelden om toegang te hebben tot de zitting. Toen er al twintig personen binnen waren, mochten anderen er niet meer bij. Ook auditeur-militair Roy Elgin kon geen verandering brengen in de situatie en verwees naar de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor. Van de dienstdoende militaire functionaris kreeg Starnieuws het advies om een brief te schrijven naar de president van de Krijgsraad om toegelaten te worden tot de zitting die in een half uur zou beginnen.

Ambassades toegelaten
Terwijl journalisten kregen te horen dat niemand meer naar binnen mocht, konden vertegenwoordigers van de Nederlandse, Amerikaanse, Franse ambassade en de Europese Unie doorlopen. Zij legden uit dat ze van de ambassade zijn en kregen toestemming om de zitting bij te wonen van de dienstdoende ambtenaren. Het lukte STVS om toestemming te krijgen om naar binnen te gaan.

Na over en weer bellen om toch nog een ooggetuige verslag te kunnen geven van de zitting, gaf de president van de Krijgsraad toestemming aan drie journalisten die bleven aandringen, waaronder Starnieuws, om naar binnen te gaan. Diverse media, waaronder ATV, SRS, Apintie, Jeugdjournaal, bleven buiten de rechtszaal. Zij maakten dankbaar gebruik van de jurist Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat, om te vernemen wat er zich binnen heeft afgespeeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May