Overheid moet ontwikkelingsniveau ambtenaren in kaart brengen
11 Dec 2012, 09:55
foto
Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP)


Ook voor het opstellen, vertalen en uitvoeren van de begroting zal de overheid moeten werken aan een gedegen en transparante registratie van het ontwikkelingsniveau van ambtenaren. Parlementariër Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) zei maandag bij de begrotingsbehandeling dat de huidige registratie niet volledig is. Volgens hem bestaat er een verkeerd beeld van wat hoger midden en lager kader genoemd kan worden bij de overheid. Daarnaast zijn niet alle kaders opgenomen in het bestand.

Parmessar zegt dat aan de hand van wat er aanwezig is aan kader analyses er beleid gemaakt kan worden. Dit is volgens hem belangrijk bij onder andere de realisatie van de begroting. Er moet goed vastgesteld kunnen worden wie wel en niet in staat is beleidstaken binnen de ministeries uit te voeren. “Bij de uitvoering van beleid zijn de sleutelfiguren toch wel het hoger kader, zonder te willen zeggen dat anderen niet belangrijk zijn. Maar aan het eind moet je wel een apparaat hebben dat goed functioneert”, betoogt Parmessar.

Status ambtenaren
In de praktijk komt het wel voor dat het uitvoeren van beleid hierop vastloopt. Het hebben van aantallen alleen is ook al niet voldoende, meent Parmessar. “Dat is een eerste stap. De tweede stap is hoe en waar ze kunnen worden ingezet. Maar het eerste weten we nu niet eens”. De parlementariër zegt dat binnen de overheid het voorkomt dat personen binnen het overheidsapparaat wel de status hebben van hoger kader. In veel gevallen hebben zij die status vanwege een politieke benoeming.

Parmessar brengt het hebben van goed hoger kader in relatie met de ontwikkelingsindex van het land. Als het gaat om het bruto nationaal inkomen per hoofd van de samenleving, is het volgens hem goed te noemen, maar niet in relatie met andere landen die het economisch slechter doen dan Suriname. We zien dat landen met een minder bruto nationaal inkomen het beter doen. Dat wil zeggen dat we gaan moeten werken aan de efficiëntie van de uitvoering van beleid. Een van de gebieden waar volgens hem veel meer geïnvesteerd moet worden is dan ook het onderwijs en wel het hoger kader.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May