Geen protestactie door slechte opkomst leerkrachten
09 Dec 2012, 18:33
foto
De opkomst in het KOB-centrum van leden van de FOLS en BvL is slecht. (Foto: René Gompers)


Leden van de Bond van Leraren (BvL) en Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) zijn niet komen opdagen op de spoedvergadering zondagmiddag in KOB. Er waren nog geen honderd leerkrachten aanwezig. Op grond hiervan hebben de besturen van de onderwijsbonden besloten om zich te gaan hergroeperen. Een protestactie om voor één dag de scholen te sluiten, gaat niet door.

"Wij hebben vandaag een klap gekregen. Maar wij zullen hergroeperen en weer opstaan om dan ook een klap te geven", zei de voorzitter van de BvL, Wilgo Valies. Hij liet zijn teleurstelling duidelijk blijken. Marcellino Nerkust, president van de FOLS benadrukte dat leerkrachten keuzen moeten maken en dienen op te komen voor hun belangen.

Betere waardering
Valies en Nerkust stelden dat leerkrachten beter gewaardeerd moeten worden. "Iedereen vindt dat onderwijs belangrijk is, daarom moet er een betere waardering komen voor de leerkrachten", betoogde Nerkust. Deze waardering is tot nu toe uitgebleven.
Valies zei dat "wanneer leerkrachten voor de klas zwoegen, niemand dat ziet. Als zij thuis bezig zijn met voorbereiding, ziet niemand dat. Als ze thuiskomen met stress, ziet niemand dat. Maar als het misgaat met het onderwijs, heeft iedereen kritiek".

De BvL en de FOLS willen 10% verhoging van de toelage 'partiële onkostenvergoeding voor permanente educatie'. Zij gingen alvast akkoord met de 10% salarisverhoging die voor alle ambtenaren geldt. De onderwijsbonden dringen aan op positieverbetering van de leerkrachten. Het ultimatum verliep vrijdag, zonder dat er resultaten zijn geboekt. De spoedbijeenkomst is eveneens niet geslaagd, waardoor uit protest de scholen niet gesloten kunnen worden. De besturen van de bonden gaan hun huiswerk maken en zullen in januari weer van zich laten horen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May