'Rechtvaardigheid, rode draad herdenking decembermoorden
09 Dec 2012, 00:00
foto
Nabestaanden en vrienden leggen bloemen bij het monument Bastion Veere in Fort Zeelandia. (Foto: René Gompers)


Bij de herdenking van de vijftien slachtoffers van 8 december 1982, was 'rechtvaardigheid' de rode draad. 'Rechtvaardigheid, de weg naar vrede' is het thema van de herdenking 30 jaar decembermoorden. Zonder gerechtigheid zal er geen sprake zijn van vrede, werd door diverse sprekers benadrukt in Fort Zeelandia, zaterdagavond.

De herdenking is gezamenlijk georganiseerd door de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede en de Stichting 8 December 1982. Na de herdenkingsdienst werd een bloemhulde gebracht bij het nationaal monument Bastion Veere, de plek waar de gevangen genomen mannen dertig jaar geleden werden geëxecuteerd.

Rechtvaardigheid
Pater Karel Choennie benadrukte tijdens de dienst dat "waarachtige vrede de vrucht is van rechtvaardigheid. Zolang onrecht zegeviert, zal de relatieve rust een schijn vrede zijn". Hij is ervan overtuigd dat God de rechteloze niet in de steek laat. De geestelijke haalde aan dat waar rechtvaardigheid wegblijft, er onmogelijk vrede kan heersen.

Betty Goede, voorzitter van OGV, pandita Soeshila Baldew-Malhoe, pater Choennie en Janine Riedewald, die namens de nabestaanden het woord voerde, hadden geen goed woord over voor de amnestiewet. Hierdoor is in het proces dat ten einde liep, abrupt ingegrepen. Choennie zei dat het geweten nimmer overruled kan worden. "Via het geweten spreekt God rechtstreeks tot ons", zei de geestelijke. Pandita Baldew wees erop dat het geweten eeuwig blijft voortbestaan, ook na de dood en geen amnestie krijgt.

Rechtsonzekerheid
Choennie en Baldew stonden lang stil bij de rechtsonzekerheid die geschapen is door de amnestiewet. Choennie wees er op dat in Zuid-Afrika amnestie is gegeven, na waarheidsvinding. Hier is vooraf amnestie gegeven. De geestelijken benadrukten dat een regering moet zorgen voor gerechtigheid. En juist de machthebbers hebben moorden straffeloos gemaakt. Eigen belang voert de boventoon.

Tijdens de herdenking werd benadrukt dat iedereen zich moet onderwerpen aan wet en recht. Door de amnestiewet is het rechtssysteem uitgehold. "Ook de hoogste baas in het land valt onder het rechtssysteem". Geëist werd dat berechting plaatsvindt, eerherstel van de slachtoffers en nabestaanden. Na berechting zal de vergeving en gratie volgen. Rechtvaardigheid is de weg naar vrede, stelde Choennie.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May