Ingezonden: De verkeerspolitie is met vakantie
08 Dec 2012, 10:00
foto


Paramaribo gaat ten onder aan een geluidsterreur. Dat wordt voornamelijk geproduceerd door het verkeer dat veel mensen hun rust ontneemt. De ene buurt, zoals het gebied om de Hermitage Mall, heeft er meer last van dan de andere. En ook bewoners van hoofdstraten gaan meer gebukt onder deze kennelijk toegestane nationale terreur. Normaal wordt het geluid in openbare ruimtes aan banden gelegd door een maximum aan decibel in te stellen. Die maximumbepaling schijnt wettelijk aanwezig te zijn. Maar geen enkele deelnemer aan het verkeer houdt zich daaraan, wetende dat zij ongestraft alles kunnen doen. Want de verkeerspolitie is met vakantie.

Neem bijvoorbeeld de auto’s die met luide muziek door de straten rijden. Het geluid dat zij produceren heeft niets te maken met transport, noch met muziek, maar met een sterke behoefte aan aandacht. Want die auto’s zijn rijdende disco’s uitgerust met grote geluidsboxen achterin, soms zelfs in de kofferbak, open ramen, en een maximumgeluid. De bestuurders vinden dat de hele stad moet genieten van hun lawaai. Je moet niet ziek zijn, bezig zijn te studeren, of een slapend kind in huis hebben, want dan heb je een probleem. De disco-rijders verstoren met grote vanzelfsprekendheid alles dat tot het normale leven hoort. Het maakt ook niet uit of het dag of avond is: iedereen zal weten dat er een debiel met luide ‘muziek’ in de auto in de buurt is. Ik maak zelfs gevallen mee dat deze rijdende disco’s om drie uur in de ochtend ergens halt houden en dat de chauffeurs met elkaar staan te babbelen, alsof het de normaalste zaak is dat om een buurt uit de slaap te houden. Deze terroristen doen echt alles om alle aandacht op zich te vestigen. Dat lukt hen ook, maar alleen van de burgerbevolking, en helaas niet van de verkeerspolitie. Want die is op vakantie.

Maar het zijn niet alleen de rijdende disco’s die zich schuldig maken aan het geluidsterrorisme. Veel auto’s, en in toenemende mate motorfietsen en bromfietsen, hebben een opgevoerde motor en aangepaste knaldemper zodat ze zowel bij het optrekken als het rijden een allesoverheersend geluid kunnen produceren. De snelheid van deze voertuigen laat niet toe dat een verstoorde burger het nummerbord noteert. Ook hebben veel auto’s donkere ramen zodat getuigen een chauffeur niet kunnen beschrijven. Men kan zich afvragen hoe dit alles mogelijk is, terwijl de politie zegt dat zij dienstbaar wil zijn aan de burgerbevolking. Met een simpele richtlijn kunnen voertuigen met al deze euvels bij de APK-keuring eruit gelicht worden. Motorfietsen en bromfietsen kunnen voortaan ook aan een dergelijke keuring worden onderworpen, zodat de politie beter kan controleren op ‘muziek’, uitlaatpijpen, donkere ruiten. Maar dat gebeurt niet, want de verkeerspolitie is op vakantie.

Dan zijn er de ongehoorde snelheden, vooral in de weekenden. Het is niet moeilijk om deze levensgevaarlijke rijders te spotten: ga in een weekend, liefs rond middernacht, naar straten die geen verkeersdrempels kennen zoals de Lallarookweg. Daar flitsen auto’s met snelheden die je niet vaak ziet, ook niet in films. Verkeersregels lijken niet te bestaan en het verkeersfatsoen, waarin Suriname zich toch wel gunstig onderscheidt, is zoek. Zeker tijdens de weekend is de uitgaans-opwinding versterkt met alcohol en drugs, waardoor kleine en grote vergissingen op de loer liggen. Geen wonder dat het aantal verkeersslachtoffers in Suriname relatief hoog ligt. Zou dat de verkeerspolitie deren? Zeker wel, maar zij is helaas op vakantie.

Het probleem is niet dat er een groep is die wel tegen de geluidsoverlast kan en een andere niet. Het punt is dat een samenleving leefbaar moet zijn voor álle groepen. Die gelijkwaardigheid moet dient afgedwongen te worden door de politie. Af en toe wordt er inderdaad een verkeerscontrole gehouden. Dat gaat vreemd aan toe: rijbewijs en verzekeringspapieren laten zien, en doorrijden. Geen vragen over de kofferbak, donkere ruiten, felle lampen, installaties en dergelijke. Als een auto op enige afstand van de geüniformeerde agenten plotseling omkeert, kijken ze onnozel de andere kant op. Je zou denken dat de controle wordt uitgevoerd door het administratieve personeel van de politie. Dat zou best kunnen, want de verkeerspolitie is, zoals u nu weet, op vakantie. Hopen dat zij gauw terug is, en niet te lui om iets aan deze kwesties te doen.

A. Birdja
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May