Sitaldin krijgt complimenten over optreden in DNA
08 Dec 2012, 00:00
foto
Minister Shirley Sitaldin in De Nationale Assemblee vrijdagavond. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee, coalitie én oppositie, is ingenomen met de beantwoording van vragen door minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling. Over het eerste optreden van de minister in het college, kreeg zij veel complimenten. Sitaldin is uitputtend ingegaan op diverse vragen die gesteld zijn door assembleeleden, dit in tegenstelling tot de meeste ministers.

De minister is uitvoerig ingegaan op diverse probleempunten van het onderwijs. Het onderwijs in het binnenland is volledig in kaart gebracht. Sitaldin benadrukte dat er geen verschil is in curriculum tussen onderwijs in het binnenland en in de rest van het land. Door diverse problemen laten de resultaten in Marowijne, Sipaliwini en Brokopondo te wensen over. In Sipaliwini zijn er 105 leerkrachten met een boslandakte, in Brokopondo 54 en in Marowijne 17. In fasen worden de leerkrachten geschoold waardoor zij volledig bevoegd zullen zijn. Sitaldin merkte op dat diverse factoren bepalen wat de kwaliteit van het onderwijs is in een gemeenschap.

Faciliteiten
Er worden landelijk 400 leslokalen gebouwd, waarvan 100 al opgeleverd zijn. De rest zal eind volgende maand of half februari af zijn. Sitaldin ging gedetailleerd in op verschillende vragen die gesteld waren. Zij legde uit dat ook in het binnenland scholen worden gebouwd en woningen voor leerkrachten. Aan de leermiddelen wordt er gewerkt. De minister merkte op dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen openbare en bijzondere scholen, omdat het gaat om kinderen van Suriname, ongeacht welke type school zij bezoeken.

De problemen die op het Natin Nickerie waren met zeventien scholieren die niet voldoende les hadden gevolgd, zijn opgelost. Zij zijn in Paramaribo opgevangen en krijgen extra lessen. De kwestie van de studielimieters van de Anton de Kom Universiteit van Suriname is naar tevredenheid opgelost. Verschillende studenten zijn hun studie aan het afronden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May